Pau Pascó

“Hem eliminat el sucre blanc perquè és un verí mundial”

Creador de la coca solar. 57 anys. No ha oblidat la seva Barcelona natal però viu al país des de fa anys. Ha ideat una coca saludable per celebrar la tradició pagana del solstici d’estiu i combatre la més clerical, de Sant Joan.

“Hem eliminat el sucre blanc perquè és un verí mundial”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Coca solar o coca de Sant Joan?

Solar, solar. És un homenatge que faig a la tradició pagana que celebra el solstici d’estiu però, com sempre, l’Església va arribar i es va quedar la festivitat, igual que ha fet amb el Nadal o amb els panellets.

És per tant una coca reivindi­cativa.

És un homenatge al Sol, per això té forma circular i no de barca com la que es diu tradicional. Els nostres ancestres, des d’Alacant fins a Catalunya i la costa italiana, es reunien, feien una coca de pa i ballaven i cantaven a la nit més curta, i és el que vull recordar.

En què es diferencia de la més tradicional?

Aquesta coca és fruit d’un procés que vaig iniciar el 2005. M’interessa molt divulgar els beneficis de seguir una dieta saludable i de fet amb la nutricionista Mireia Anglada organitzem tallers i xer­rades, per això és important recalcar que la coca solar s’elabora a partir de la farina d’espelta i sense refinats, amb cireres naturals ecològiques i la crema amb vainilla bourbon.

I per què és més saludable?

Bàsicament perquè no hi poso productes processats o que no siguin sans. Per exemple, hem eliminat el sucre blanc, perquè és un verí mundial, igual que la sal o l’arròs. En el cas del sucre, es refina amb productes tòxics i li treuen tots els minerals. En aquest sentit, he intentat fer-la el més saludable possible i en un futur ja penso com adaptar-la als celíacs.

No li fa por perdre la batalla comercial i no aprofitar tot el que significa la coca de Sant Joan?

Sincerament, no sacrifico vendes perquè la gent menja coca per Sant Joan. Es digui de Sant Joan o solar. La tradició social és que a la revetlla es menja coca i això no canvia.

On es pot trobar?

Fa poc que m’he incorporat a la Pastisseria Xamba, a l’Aldosa, i allà la venem per encàrrec i sense apujar el preu perquè sigui una data assenyalada, com fan altres pastisseries. És un obrador que va arrencar fa poc temps però hi posen passió i això és el que m’agrada en un ambient de treball.

Més enllà de les coques, també fa cursos de cuina i tallers.

Sempre dic que he destinat un 70% de la meva vida professional a la docència. M’apassiona i l’he pogut exercir des de Barcelona fins al Marroc. Els cursos van a temporades però sempre tinc la voluntat d’ensenyar els beneficis de seguir una dieta saludable, la tinc des de sempre.

Quines recomanacions dona a les persones que l’escolten?

Seguir un programa basat en tres eixos. L’exercici físic és molt important, però no cal aconseguir rècords. Cal tenir en compte els valors nutricionals dels aliments i finalment cuidar el nostre estat emocional.

tracking