Mar García

“Sempre dic que hi ha tants tipus de lletres com persones”

Ensenyarà les tècniques de la caligrafia moderna per dibuixar lletres de forma creativa. Propietària de la botiga Lamà dela Mar situada als baixos del Teatre Comunal d’Andorra la Vella, Mar García oferirà avui al Pas de la Casa (19 hores a la Biblioteca Comunal) un taller de lettering

“Sempre dic que hi ha tants tipus de lletres com persones”G.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és el ‘lettering’?

És dibuixar lletres. De la mateixa manera que abans fèiem cal·ligrafia, que és aprendre a fer bona lletra, en el lettering les lletres no les escrius sinó que les dibuixes. T’hi entretens més estona, és molt més lent i treballat.

Per a què serveix?

Per fer una invitació d’un bateig o d’un aniversari. Per escriure una carta d’un menú d’un restaurant. Per adornar un necesser. Però més que res el lettering serveix per gaudir personalment.

Hi ha uns tipus de lletres o es poden inventar?

El que acaba passant és que cadascú té la seva pròpia lletra. Al principi jo puc ensenyar lettering a algú i aquest utilitzarà unes plantilles per aprendre’n. Quan tu ja no tens la plantilla a sota fas la lletra a la teva manera. Sempre dic que hi ha tants tipus de lletres com de persones. És com fer un dibuix d’un got. A tu et sortirà una cosa i a mi una altra i estem dibuixant el mateix got.

Des de quan fa ‘lettering’?

Jo faig lettering de tota la vida, perquè soc delineant industrial i una de les assignatures era cal·ligrafia perquè dibuixàvem els plànols a mà. Abans es feia amb plomins, després amb ròtrings i ara es fa amb retoladors. Quan jo anava al col·legi les noies et demanaven una redacció, el títol ja el fèiem dibuixant les lletres, amb colorins, amb ombres. A mi em sembla que els nois en general no ho feien. Per això dic que faig lettering de tota la vida.

S’ha de saber dibuixar?

Ho facilita molt. Fa uns dies vaig fer un taller a Encamp i hi havia una noia que dibuixava molt bé. Era la primera vegada que feia lettering i ho va clavar. Qui no sap dibuixar o no ha fet mai cal·ligrafia li costa molt més perquè tens una tendència de quan escrius. Que ho fa ràpid i aquesta és una feina d’entretenir-se i fer-ho a poc a poc. S’ha de tenir paciència.

Serveix per relaxar-se?

Jo ho faig servir per relaxar-me. Quan estic com una moto en poso a fer cal·ligrafia. Per alguns pot semblar un càstig, però jo la faig servir per relaxar-me.

És una pràctica només per a dones?

Sí, l’altre dia no hi havia cap home al taller que vaig fer a Encamp. N’he fet d’altres i només han vingut noies. Algun noi he vist a Instagram que en feia, en aquest cas escriptura àrab, però la resta que he vist són dones.

A l’escola no se n’aprèn, de cal·ligrafia.

Em sembla que no. Que els diguin que han de fer més bona lletra sí, però que ho facin com a assignatura, crec que no.

En què consisteix el taller?

El que fem, sobretot, és practicar. I el que busco és que la gent continuï practicant lettering. No et serveix de res anar al taller si després no practiques.

tracking