Albert de Gràcia

“Conèixer el territori permet fer previsions més precises”

Tot un any de pluges, sol i neu. Va posar en marxa el portal ‘meteopirineuscatalans.com’ i ara, després de més d’una any de recopilar dades i previsions meteorològiques a tota la comarca, ha presentat el curt ‘El clima de l’Alt Urgell’.

“Conèixer el territori permet fer previsions més precises”M.V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tan variada és la meteorologia a l’Alt Urgell per muntar un documental?

És un audiovisual de curta durada, però amb imatges realment espectaculars que donen idea de la diversitat climàtica a l’Alt Urgell, en part a conseqüència de l’extensió del territori que comprèn.

Com s’ho ha fet per poder enregistrar tants fenòmens meteorològics.

Gràcies a les previsions del portal meteopirineuscatalans.com he pogut planificar cada sortida per enregistrar tota la varietat de fenòmens que es donen al llarg d’un any a les diferents contrades de la comarca.

Diu que hi ha imatges espectaculars; destaqui’n alguna?

Personalment, tinc preferència per les tempestes d’estiu. Però per a cada estació de l’any hi ha un munt d’imatges impressionants, algunes enregistrades des de terra i d’altres des d’un helicòpter.

No és perillós anar a caçar tempestes o sortir a la muntanya en període de temps inestable?

Com que cada sortida té com a pas previ una previsió meteorològica, puc preveure què m’hi trobaré i quin equipament és més adient. Tot i així, és cert que la primera norma quan surts a la muntanya és ser molt prudent.

Tan fiables són les previsions meteorològiques que fa servir?

Si coneixes el territori pots interpretar els models numèrics de manera molt precisa. Pensi que l’Alt Urgell és la comarca on es poden trobar més tipus de temps diferents per a una mateixa situació meteorològica.

L’encerta més que el Servei Meteorològic de Catalunya?

El Servei Meteorològic de Catalunya fa una feina molt ben feta, i en cap cas s’hi pot comparar, el que jo faig. La meva tasca és senzillament la d’un aficionat a la meteorologia des de fa molts anys que té, a més, un coneixement proper del territori.

Quantes visites té el portal?

Ja hem superat els 37.000 seguidors, comptant la web i les xarxes socials, una part important dels quals és gent de ciutat que utilitza el nostre portal per informar-se sobre la previsió del temps abans de pujar al Pirineu.

El curt, és el primer treball divulgatiu que fan a partir de les dades del portal?

És el primer treball d’aquest tipus que hem presentat públicament, i properament en presentarem un altre de semblant sobre la meteorologia del parc natural del Cadí. Tanmateix, a la web es poden trobar diversos articles i altres materials divulgatius per als aficionats a la meteorologia.

Tenen cap relació amb el servei meteorològic andorrà?

Hi ha converses per a possibles col·laboracions a l’estiu, i amb el comú d’Encamp hi ha un acord per fer la previsió per a l’Andorra Ultra Trail a Vallnord, al juliol.

tracking