Jorge Blasco

“La fusta de Notre-Dame era del 1200 i ha aguantat molt”

“La fusta de Notre-Dame era del 1200 i ha aguantat molt”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gent té certa reticència a construir amb fusta perquè és un material inflamable?

Sempre es diu que la fusta és el pitjor material davant el foc. Es parla que el que ha passat a Notre-Dame és per la fusta, però no es diu que era de l’any 1200 i que ha aguantat molt. La fusta és l’únic material estructural que té més resistència en situació d’incendi que en situació normal perquè perd humitat. De fet, tot i que pot augmentar la càrrega de foc, la fusta normalment no provoca l’incendi.

Però sí que el pot empitjorar.

No necessàriament. És com quan fas una barbacoa, que necessites paper o branques petites i si poses un tronc no es crema. Davant el foc, el metall és pitjor que la fusta i el formigó també té els seus problemes.

Cada cop es construeix menys amb fusta per la por?

Ara s’utilitza més la fusta que abans. Estem en un boom i el problema és que de vegades es descontrola. Has de conèixer el material, igual que amb el metall o el formigó. El que s’ha de fer és donar més informació sobre com construir amb fusta perquè sigui segur.

Quins avantatges té davant d’altres materials?

La fusta és un material totalment natural, sempre té un recanvi. D’altra banda, l’energia que es consumeix per produir l’acer no es pot comparar amb la que es gasta per produir fusta. A més, com que pesa menys, es consumeix menys per a la cimentació.

Què es fa per evitar incendis en estructures de fusta?

El foc és una situació ambiental que es pot donar tant en fusta com en qualsevol altre material. L’únic que s’ha de fer és seguir la normativa de seguretat. Tots els materials donen problemes si no se segueixen les normatives que estableixen els governs. De fet, en molts contextos, la fusta és el material que més seguretat ofereix i sovint els bombers diuen que és més fàcil actuar perquè saben com respondrà.

Quin impacte creu que tindrà l’incendi de Notre-Dame en la percepció de la gent sobre les estructures de fusta?

Ha tingut molta repercussió, però podríem parlar de molts altres edificis construïts amb altres materials que s’han cremat i han causat un impacte social. En aquest cas s’ha remarcat que s’ha cremat la part de fusta, però en altres casos no es diu que s’ha cremat qualsevol altre material.

Es podrien haver pres més mesures de seguretat per tal d’evitar el desastre?

Sincerament, ho desconec, però si em dediqués a temes de seguretat en monuments i patrimoni revisaria ben bé què és el que es podia haver fet per evitar l’incident. En aquests casos s’han de prendre totes les mesures de seguretat necessàries.

tracking