Halyna Seredyuk

“Els ous de Pasqua a Ucraïna representen una vida feliç”

Diumenge passat va dirigir el taller d’ous de Pasqua de l’Associació d’Ucraïnesos a Andorra 44 anys. Nascuda a la ciutat ucraïnesa de Kamianets-Podilskyi i resident al municipi barceloní de Moià, és especialista en l’art ucraïnès de pintar ous de Pasqua, conegut com Pisanka.

“Els ous de Pasqua a Ucraïna representen una vida feliç”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com explicaria a algú que no té ni idea què és l’art de pintar ous de Pasqua a l’estil ucraïnès?

A la natura els ous sempre han simbolitzat la vida. És una evidència mirant els ocells, ja que és la seva vida, i els ous de Pasqua a Ucraïna representen una vida feliç i colorida. Llavors, en aquestes dates la tradició diu que s’ha d’anar a l’església amb un cistell ple de salsitxes, un tros de greix i ous pintats.

Cada dibuix té un significat?

Exactament. Cada ou amb el seu dibuix corresponent representa un tema. Per exemple, hi ha ous amb flors o amb estrelles per simbolitzar la vida. A més a més, també es pot traslladar un significat a través dels colors. És a dir, hi ha colors com el verd, que vol dir una vida pròspera, o el vermell, que representa l’amor i és típic que l’utilitzin els que el busquen. En qualsevol cas, els ous són un element decoratiu i en moltes ocasions, un regal per a la família.

Parla de família, a Ucraïna qui s’encarrega de decorar els ous de Pasqua?

Tradicionalment ho fan les dones i els més petits, tot i que també ho fan els homes.

Com es fa la decoració?

Tenim un pinzell especial i es fa, bàsicament, pintant amb capes de colors i cera natural. Quins colors? Doncs es pot escollir entre tots aquells que siguin vius, com ara el blau, verd, taronja, vermell o groc.

Quant temps es pot trigar a pintar un d’aquests ous?

Es triga més o menys una hora i mitja a pintar cada ou.

I és un ou normal?

Sí, és un ou normal, però té uns forats molt petits als extrems per poder buidar el seu interior. Cal tenir present que aquests ous poden durar 20, 30 o 40 anys. Tota la vida.

Un bon regal.

Sí (riu), són un bon regal.

Aquesta és una de les tradicions del seu país. Vostè considera que és important ensenyar als més petits els costums?

En concret, aquests ous són molt tradicionals al meu país i són un clar exemple de coses que s’han de transmetre als infants i als joves.

Encara més quan es viu lluny del país d’origen.

Sí. La gent que viu a Barcelona o a Andorra, per exemple, recorda que la seva àvia sabia pintar els ous de Pasqua, però també és conscient que ell potser no en sap. Precisament per aquest motiu, ara són moltes les persones que viuen lluny d’Ucraïna que volen aprendre aquesta tradició. A la distància és fàcil oblidar.

Les arrels es poden oblidar?

Al final les tradicions i els costums són coses que portem al cor i en el meu cas, cada dissabte portem els nens a una escola perquè aprenguin ucraïnès.

tracking