Adrián Vega

“El break dance s'ha pervertit per culpa de Hollywood ”

Conèixer els balls del carrer. Membre del col·lectiu barceloní Iron Skulls, avui i dimecres (18 h) imparteix dos tallers intensius de break dance i popping a l’Escola Líquid Dansa. Els cursos van adreçats a joves a partir de 14 anys

“El break dance s'ha pervertit per culpa de Hollywood ”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les seves classes estan pensades per a gent experimentada?

En absolut. Cal tenir una mica de nivell, però tampoc gaire, perquè farem unes dinàmiques de grup, i al ser dos professors podrem dividir-nos. Els alumnes d’iniciació treballaran els aspectes més bàsics, i els de més experiència podran fer exercicis més complexos.

Què diferencia el break dance del popping?

Estan emparentats, però al mateix temps són molt diferents entre si. De fet van nàixer en extrems geogràfics oposats dels Estats Units: el primer a Nova York i el segon a Califòrnia. Pel que fa a l’estil, el popping se sol ballar més a dalt, mentre el break dance es treballa més a terra. I és més acrobàtic també.

Un mateix artista pot combinar els dos estils?

No necessàriament. De fet aquestes són les dues disciplines més difícils de les danses urbanes, i requereixen molta especialització, i molt d’esforç i dedicació per aconseguir qualitat i tècnica. Per això és habitual que un artista se centri en una de les dues.

Quines aptituds ha de tenir un bon ballarí de danses urbanes?

Cap en especial. Tothom que s’ho proposi pot fer-ho, i per començar mai és tard. El més difícil en aquest món és mantenir la constància. I en aquests dos estils en particular es triga molt a aprendre i obtenir resultats. Però el més important és gaudir del procés.

Actualment aquests balls s’aprenen més a classe o al carrer?

A classe, sens dubte. Uns anys enrera, per exemple quan jo vaig començar en aquest món, no hi havia cap lloc on s’ensenyessin. T’havies de buscar la vida. Però només amb les classes no n’hi ha prou. De poc et serviran si fora d’elles no practiques ni tens la teva pròpia curiositat.

On podem situar els origens del break dance?

Durant els anys 70 a Nova York. Aleshores era molt habitual que bandes de persones afroamericanes i llatinoamericanes organitzessin block parties, festes il·legals al carrer, en què es feien tornejos de ball. Però encara hi ha molta mitologia sobre qui va ser la primera persona que va començar a ballar a terra.

I la cosa es va anar popularitzant.

Sí, durant els anys 80 el break dance va passar de ser underground a ser mainstream, com ha passat ara amb el trap.

Va ser en aquella dècada quan va arribar al màxim apogeu?

Sí, però va ser també aleshores quan el break dance es va començar a pervertir, sobretot per culpa de Hollywood. Les primeres pel·lícules dedicades a aquest món, com Beat Street, són una caricatura del que era l’autèntic break dance en aquells temps. El break dance l’has de viure tu mateix, no a través d’una pantalla.

tracking