Joan Villasevil

“Amb l'era digital no hi ha tant interès pel modelisme”

És la tercera generació de les botigues Basar Valira. El seu avi fa obrir la botiga i malgrat que venen un producte essencialment clàssic com són les maquetes de trens, assegura que encara hi ha apassionats pel modelisme ferroviari que mantenen el negoci.

“Amb l'era digital no hi ha tant interès pel modelisme”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan es va obrir la botiga?

La primera botiga la va obrir el meu avi fa 55 anys. Després la va agafar el meu pare i jo sóc la tercera generació. Al principi estava a l'avinguda Carlemany, on hi ha la llibreria francesa, però es va traslladar i en aquest local i aquí portem 42 anys.

Ara teniu més d'un establiment.

Vam començar venent joguines en aquesta botiga i a poc a poc es va introduir el modelisme ferroviari. Després, va anar creixent i ara tenim quatre botigues: una pels trens, una que és solament per a Lego, una que és més genèrica amb joguines i una altra molt gran on tenim soldats de plom, maquetes, radiocontrols, Escalèxtric, nines de col·lecció…

Quin és el client més habitual en les botigues de modelisme ferroviari?

Sol ser un tipus de client que té uns 50 anys. Moltes vegades són maquinistes, conductors de trens i extreballadors del sector, però hi ha cops que compren per afició i la tradició es passa de pares a fills. A les altres botigues hi ha des de nens fins a col·leccionistes de totes les edats que els agrada el modelisme, les maquetes, les figures…

Hi ha algun producte estrella?

Tots tenen la seva força. Lògicament, els productes per als infants són més populars, però també hi ha els cotxes de radiocontrol, que també són prou populars. Després, tindríem tots els productes de modelisme ferroviari, que estan adreçats a un públic més adult i també amb un poder adquisitiu una mica més elevat.

La venda de trens ha baixat amb l’auge dels videojocs?

Actualment, amb l'era digital, potser no hi ha tanta afició com abans, però encara hi ha gent que li agrada aquest tipus de productes.

Com s'adapta el modelisme ferroviari a aquesta era digital?

Ara, molts trens funcionen amb xips, les locomotores fan so, pots controlar tota la maqueta a temps real amb programes d'ordinador… S'ha reinventat per adaptar-se als temps actuals. Els trens són un producte clàssic però s'ha adaptat a l'era digital per “caçar” nous clients.

Hi ha peces molt cares. Com es calcula el valor d'un tren de modelisme?

Es fa segons la marca i, lògicament, si són sèries limitades, les peces incrementen substancialment el preu.

Creus que el modelisme ferroviari podria posar-se de moda?

No ho crec. És un producte que té un públic fix des de fa anys. A més, no hi ha massa innovació. Els trens actuals són molt moderns, però pràcticament són els mateixos des de fa dècades. Tenim des de locomotores de finals dels anys 20 fins a trens actuals, però és un producte molt clàssic.

tracking