Ramón Aldabó

“La incidència del càncer a Catalunya està estabilitzada”

Present i futur de la lluita contra el càncer. És part de l’equip d’oncologia de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Dimecres vinent serà a la Seu per parlar dels tractaments actuals contra el càncer i dels camins oberts per combatre la malaltia.

“La incidència del càncer a Catalunya està estabilitzada”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina és la incidència actual del càncer a Catalunya?

El 2018 es van diagnosticar a Catalunya 20.749 nous casos de càncer en homes i 15.782 en dones. En general, la incidència del càncer als països del nostre entorn manté un increment constant d’un 8% en els últims cinc anys. Tot i així, la mortalitat s’ha reduït significativament: l’any 2018 hi va haver 139 defuncions per cada 100.000 casos en homes (una taxa similar a la mitjana europea) i 67 defuncions per cada 100.000 casos en dones, la taxa més baixa d’Europa.

Per què té lloc aquest increment del qual parla?

Principalment per l’alimentació, la contaminació ambiental, el consum de tabac i alcohol, sobrepès, obesitat i escàs exercici físic. Tanmateix, a Catalunya la incidència es considera estabilitzada, amb un lleu creixement per l’envelliment de la població.

Quina és la causa de la reducció del nombre de defuncions?

D’una banda, la implantació de programes de diagnòstic precoç, que ens permet diagnosticar la malaltia abans que s’hagi pogut manifestar i tenir les màximes opcions per atacar-la i curar-la. I també hi té a veure el fet que la població està molt conscienciada a consultar amb diligència qualsevol símptoma o signe sospitós.

Quina ha estat l’evolució de la recerca els darrers anys?

Actualment coneixem millor la malaltia gràcies als grans avenços i millores en les tècniques d’imatge i, fonamentalment, en les tècniques de laboratori. Podem identificar aspectes moleculars d’un tumor, les possibles alteracions genètiques, mutacions, amplificacions, etcètera. Tot això ens permetrà tractar cada cas concret amb un fàrmac determinat que buscarà aquestes alteracions diana i les corregirà.

En què consisteix el tractament amb immunoteràpia?

El nostre sistema immunitari és capaç de lluitar contra les cèl·lules canceroses, però també el propi tumor té la capacitat de bloquejar-lo, de desactivar-lo. Avui dia disposem de fàrmacs que tornen a desbloquejar el sistema immunitari, amb un considerable augment en la supervivència dels malalts. De moment, l’àmbit terapèutic d’aquests fàrmacs es limita a pocs tumors, però cada dia la llista és més llarga.

I la biòpsia líquida?

És una de les eines amb més futur en el tractament del càncer. Sabem que les cèl·lules canceroses alliberen a la sang material genètic; per tant, amb una analítica podem analitzar l’ADN del tumor i les seves possibles mutacions sense haver de fer una biòpsia de teixit, la qual cosa ens permet triar el millor tractament en cada cas i monitorar l’evolució de la malaltia molt sovint, i també ens permetrà fer un diagnòstic precoç, tot i que aquest aspecte està encara en fase d’experimentació.

tracking