Fabiola Sofia Masagosa

“Cervantes es podria haver inspirat en 'Tirant lo Blanc'”

Llicenciada en filologia hispànica, doctora en filologia catalana, traductora i mestra. Tancarà els actes de commemoració dels 550 anys de la mort de l’escriptor valencià Joanot Martorell amb una conferència a la Llacuna (avui a les 20 h) sobre Tirant lo Blanc organitzada per la SAC.

“Cervantes es podria haver inspirat en 'Tirant lo Blanc'”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De què parlarà avui a la Llacuna?

Primer parlaré de la biografia de Joanot Martorell i també de la relació que mantenia amb el seu cunyat Ausiàs March. També parlaré de la seva obra i després dels personatges històrics, mitològics i bíblics que utilitza per donar més versemblança al Tirant lo Blanc.

Cervantes, al Quixot, l’únic llibre de cavalleria que salva és ‘Tirant lo Blanc’, però el Quixot és més conegut.

Sí, però hauríem de tenir en compte que pertanyen a dos literatures diferents, la castellana i la catalana o valenciana. El Quixot és la millor novel·la del Segle d’Or espanyol, però el Tirant ho és del Segle d’Or de la literatura valenciana.

Per què el salven al Quixot?

El capellà i el barber el salven perquè és un llibre realista. No explica com els altres llibres cavallerescos que hi ha bruixes o encantaments.

Cervantes es va inspirar en el ‘Tirant lo Blanc’?

El Tirant es va començar a escriure el 1460 i el 1511 es va fer la primera traducció al castellà, que es la que va llegir Cervantes i la va considerar una obra genial. Podria haver-se inspirat en ell? Podria ser. El cert és que el Tirant va tenir i té un ressò molt important dins de la literatura actual.

Què representa per a vostè el ‘Tirant lo Blanc’?

És la novel·la mestra cavalleresca del Segle d’Or valencià.

Què el diferencia del Quixot?

El Tirant lo Blanc mostra versemblança i el Quixot és una burla. Els dos intenten el mateix, que sembli veritat el que expliquen.

El Tirant és una obra mestra de la literatura universal?

Sens dubte, quan hi va haver l’aniversari es va celebrar per tot arreu i, per exemple, el 23 d’abril quan es llegeix el Quixot també es fa lectura del Tirant lo Blanc. I és una obra mestra de la literatura universal per tota aquesta versemblança que manté, pels personatges, per l’escriptura, perquè parla de molts fets històrics que són realitat.

Joanot Martorell no té el ‘nom’ que sí té Miguel de Cervantes.

No. Ell podria haver estat un escriptor molt important si no hagués malgastat tot els seus diners i si no s’hagués enfrontat amb tothom. Ell va acabar arruïnat. No podia escriure. De fet, Martorell va donar l’obra a Martí Joan de Galba [se’l va considerar durant molts anys el coautor] per saldar un deute.

És un llibre modern?

És modern, perquè hi ha molts temes del llibre que es poden transposar a l’actualitat. L’amor cortès, per exemple. Canviant algunes coses es podria fer. El Tirant lo Blanc és un llibre actual, parla de problemes que sempre han estat i estan en la literatura com la traïció i l’amor.

tracking