Miquel Ferrer Gispert

“La dona que ha patit càncer pot recuperar la vida sexual”

Especialista en ginecoestètica, col·labora amb l’andorrana Dermandtek Convidat per Assandca i amb motiu del Dia mundial contra el càncer, durà terme avui (19.30 hores al centre de dermatologia) una xerrada sobre la ginecoestètica

Miquel Ferrer Gispert, ginecòleg del centre mèdic TeknonDermantek

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és la ginecoes­tètica?

És una branca de la ginecologia que cobreix dos aspectes. Un té a veure amb la menopausa i la sèrie de símptomes que comporta. Abans és considerava que eren irreparables i avui en dia se solucionen. Parlem, per exemple, de la incontinència d’orina, l’atròfia genital, la sequedat vaginal o el dolor quan es mantenen relacions. Avui en dia amb tractaments com el làser fraccionat, el plasma ric en plaquetes, l’àcid hialurònic o la radiofreqüència es millora molt la qualitat de vida de la dona.

I l’altre aspecte?

És el que té més a veure amb l’estètica. De la mateixa manera que ja fa molts anys algunes dones es volien arreglar el pit, ara ha arribat a la part que era tabú, la vulvar i genital femenina. Ha estat oblidada durant molts anys i ara està en el primer pla. Hi ha dones que volen recuperar el teixit, l’aspecte i el color d’aquests genitals.

A la conferència d’avui parlarà dels efectes dels tractaments oncològics. Quins són?

A causa dels tractaments com poden ser la radioteràpia tant externa o interna i el tractament de quimioteràpia o bé la inducció d’una menopausa que ve abans d’hora, la suma de tot això crea una sèrie d’anomalies a la regió genital femenina, pràcticament a totes les dones. La més destacable és que de cop i volta es troben amb una gran sequedat vaginal, sense cap tipus de lubricació, amb moltes dificultats per tenir un coit i fins ara tampoc es feia res. Amb els nostres tractaments millorem la qualitat dels teixits afectats. I així la dona que ha patit càncer pot recuperar la seva vida sexual normal.

Quan es van començar a fer aquests tipus de teràpies?

La ginecoestètica fa uns vuit o nou anys que va començar als Estats Units. Això es va portar al centre d’Europa i ara ja ha arribat a Espanya i a Catalunya. A Andor­ra vaig fer l’any passat unes xerrades sobre el tema i Dermandtek em va demanar fer els tractaments al Principat perquè les dones que ho necessitin no s’hagin de desplaçar a Barcelona.

Els homes també tenen seqüeles de tipus sexual pels tractaments contra el càncer?

No soc uròleg però tinc força coneixements en aquest camp. Pel que fa a les conseqüències oncològiques és un tema diferent que el de la dona.

En quin sentit?

Per a les dones que estan en edat fèrtil és molt important que congelin els òvuls abans d’un tractament oncològic per si mai volen tenir fills per les possibles lesions que hi pugui haver. Amb l’home passa alguna cosa similar, ja que els tractaments poden afectar la qualitat de l’esperma. I també recomano la congelació del semen. Una altra cosa és l’andropausa, que és la falta de potència sexual. I en aquest cas també hi ha tractaments amb làser que ajuden.

tracking