Antoni Vidal

“Els encants de Sant Antoni tenen el futur assegurat”

Té 79 anys i fa una dècada que canta les dites dels encants de Sant Antoni a Escaldes. Ha viscut la tradició de la parròquia des que era jove i ara hi col·labora com a subhastador. Assegura que el futur dels encants a Escaldes està assegurat tot i que als joves els costa de participar-hi

“Els encants de Sant Antoni tenen el futur assegurat”M. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quants anys fa que és el subhastador dels encants?

Deu fer uns vuit o deu anys que faig la subhasta dels encants.

Quants anys té la tradició?

Tindrà més de 50 anys, segur. Jo recordo d’anar-hi des que era petit. Llavors, crec que es feia a la tarda. Quan era jove no hi anava tots els anys, però des que soc gran no em perdo cap edició.

Qui aporta els productes que s’hi subhasten?

Tots els productes estan comprats o cedits per gent de la par­ròquia perquè els puguem subhastar. La recaptació va destinada a Càritas parroquial, que sempre fa molt bon ús ajudant les persones que passen més necessitat.

Diumenge hi havia prou jovent als encants. Com veu el futur de la tradició?

Sí que hi havia molt de jovent, però normalment no hi participa tant com els més grans. És clar que la tradició continuarà, no es deixarà perdre. A més, és una cosa que organitza el comú i la gent d'Escaldes som molt d’Escaldes, volem mantenir el que és nostre. Tenim el futur assegurat.

També està assegurat el recanvi generacional per a la figura del subhastador?

Per descomptat. El comú sempre demanarà a algú que pugui fer-ho. No té cap secret, només cal ser decidit, no tenir vergonya i que t’agradi parlar. L’altre dia se’m va acudir recitar dos poemes per animar a la gent. És saber fer poble i donar ambient.

Però sí que s’ha de tenir certa capacitat per animar la gent quan no vol fer ofertes.

Hi ha una dita que afirma: “Ja pots xiular, que si el ruc no vol beure...” És a dir, ja pots dir el que vulguis, que si la gent no vol gastar els diners… Tot i això, arribar a recaptar 3.800 euros com vam fer està molt bé. Sembla que no és gaire, però és una bona xifra.

Hi ha algun any que no s’hagin venut tots els lots?

Sempre hem venut tots els lots. Si es veu que a la gent li costa es comença amb un preu més baix. Potser l’altre dia vam començar amb un preu massa alt. Si haguéssim començat amb 100 euros per lot, a la gent li hauria costat menys animar-se. El preu de sortida sol ser de 100 o 150 euros, de totes maneres. L’altre dia hi havia lots que estaven molt bé i vam haver de començar amb 200 euros perquè eren molt complets. Hi ha persones que de vegades et diuen que són compradores però que no poden passar de cert preu, per exemple 400 euros. Llavors ja saps fins a quant pots estirar amb alguns lots.

Continuarà cantant les dites als encants?

Tot el que sigui col·laborar per la parròquia o pel país, a mi m’agrada. Si em demanen que faci alguna cosa en qualsevol parròquia, jo no tinc cap problema mentre tingui salut.

tracking