Xavier Areny

“Al nivell que estem, tenim una gran ajuda del ministeri”

El 30è lloc a la Font Blanca és el seu èxit més recent. 28 anys. Compagina la feina d’ajudant en una consulta dental amb les competicions internacionals amb l’equip andorrà d’esquí de muntanya, un esport que cada vegada té més adeptes

“Al nivell que estem, tenim una gran ajuda del ministeri”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com viuen els atletes el creixement de l’‘skimo’ popularment?

Per a mi, és molt bo perquè fa créixer la cultura d’aquest esport i el fa més famós. Això provoca que més joves en practiquin i pot fer que algun dia tinguem algun veritable campió. Com més practicants hi hagi, més probabilitats hi haurà que ens surti una futura estrella.

I fora de l’àmbit esportiu?

Fent referència al que són les estacions, a vegades em preocupa. Veig gent que respecta molt i que és molt conscient dels seus actes i també veig gent que no respecta res, va en grup pel mig de la pista sense ser conscient que nosaltres som allà gairebé com a convidats, que no tenim cap dret sobre els esquiadors d’alpí. Hem d’anar amb compte si volem mantenir aquesta mena d’invitació a les estacions d’esquí.

Ve de fer un Top-30 a la Font Blanca. Canvia el seu objectiu a la Copa del Món?

L’objectiu segueix sent estar entre aquests 30 primers llocs, però dependrà de la cursa. En individual vull ser-hi i com més baixa sigui la posició, millor.

Quins avantatges i inconvenients tenen els andorrans respecte a països com Itàlia o Suïssa?

Pel nivell al que estem, tenim una ajuda del ministeri d’Esports que a Itàlia probablement no tindríem. S’està apostant per la nostra federació i els atletes intentem respondre. El país és molt petit i som com una família, però és cert que falta nivell. Andorra s’està posant el dia amb normatives, reglaments i la llei de l’Esport, que permetrà fer coses que tenen els altres països, on els és més fàcil compaginar obligacions i esport. S’han fet passos endavant, però cal tenir en compte el nivell on són ells i on som nosaltres.

Com veuen els altres països l’‘skimo’ andorrà?

Hi ha països que ens tenen respecte i n’hi ha que pensen que com que no estem al davant, són superiors, però això passa més en casos personals. Al final, participem en la Copa del Món, hi apostem molt i la federació es gasta diners per portar-nos a competir. Això és d’agrair per nosaltres i pels altres països.

Com poden ajudar esportistes referents com vostè a captar nous talents?

Vulguis o no, els joves es fixen en tu. Cal ser una mica la imatge, ser pròxim a ells i sobretot animar-los, aconsellar-los i ensenyar-los. Han de veure que ets una persona com ells, quan ens traiem els esquís i anem cap a casa som tots iguals. Quan acabi l’etapa esportiva potser puc aportar quelcom del que he après, com a entrenador, acompanyant o membre de l’equip.

Què demana als propers anys?

Mantenir les ganes de seguir entrenant i tirant endavant. Si no en tens ganes pots demanar el que vulguis que no arriba res.

tracking