Josep Mas Font

“Des que ens llevem, tot el dia estem negociant”

L’art d’arribar a un acord. Expert en ‘coaching’ executiu i professor a ESADE. Des de les 9 del matí i durant tota la jornada d’avui ofereix un seminari sobre tèniques de negociació a l’empresa consultora Gamma Management.

“Des que ens llevem, tot el dia estem negociant”J.M.F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què entenem per negociar?

Negociar significa que diverses persones interactuen per assolir els seus respectiu objectius, que poden ser més o menys ambiciosos. Mitjançant la negociació, cadascú exposa arguments i utilitza les seves dots de comunicació.

En quins àmbits fem servir la negociació?

Pràcticament des que ens llevem fins que ens en anem a dormir, tot el dia estem negociant: amb els amics, amb la parella, amb els fills, amb els companys de feina. La formació que ofereixo avui està enfocada a context professional, però en qualsevol cas, diria que les tècniques, habilitats i trucs que explicaré serveixen també per a la vida quotidiana.

És en l’àmbit laboral on més negociem?

Això depèn evidentment del tipus de feina. Però diria que sí: per exemple en l’atenció al client, o en el cas dels advocats i consultors... Fins i tot per concertar aquesta entrevista vostè i jo hem hagut de negociar.

Quines aptituds cal tenir per assolir aquests objectius que ens proposem?

Un element clau és preparar molt bé la negociació, mirant d’obtenir el màxim d’informació possible sobre la persona que tindrem al davant. Una altra cosa molt important és fixar el nostre límit, fins a quin punt estem disposats a arribar en les nostres concessions. I un altre punt molt crític seria una cosa que sovint no fem: quan hem acabat la negociació, fer una reflexió.

En quin sentit?

En valorar, per exemple, si hem presentat bé els nostres arguments, si hem gestionat bé emocionalment la conversa, i pensar què és el que es pot millorar. També són importants l’autocontrol, la capacitat de comunicació i de persuassió. I també l’ètica i l’honestedat, perquè normalment negociem amb gent que la tornarem a veure: clients, proveïdors, companys de feina...

Aquests consells serveixen per a qualsevol negociació?

Sí, però evidentment en el dia a dia, familiar o personal, o fins i tot en l’àmbit laboral quotidià, tot serà més simplificat. Però al final, tot això és útil per afrontar qualsevol negociació.

Negociar sempre implica haver de renunciar a certes coses?

Per l’experiència que tinc, moltes vegades suposa fer alguna concessió, perquè si tu no et mous de la teva postura, i l’altre tampoc ho fa, la cosa acabarà de la pitjor manera possible: sense cap tipus d’acord.

Quan es pot parlar d’una negociació reeixida?

L’èxit arriba quan les dues parts assoleixen almenys una part dels objectius fixats inicialment. Aconseguir alguna cosa sempre és millor que abandonar i no aconseguir res.

tracking