TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Jordi Mases

“Hauríem de recuperar les nostres habilitats manuals”

“Hauríem de recuperar les nostres habilitats manuals”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vostè fa telers, una de les màquines més antigues que es coneixen.

Sí. La idea és crear innovació dins un món que crec que està una mica estancat. Un fet que provoca que hi hagi gent que ho vegi com quelcom del passat i jo vull que els telers siguin del present i també del futur.

Potser avui dia ens fixem massa en les pantalles?

Efectivament, jo ho considero així. Personalment, penso que ens fixem molt en les pantalles i en els jocs d’ordinador, per exemple. Hauríem de recuperar les nostres habilitats manuals, ja que n’hem perdut moltes. En aquest sentit, el meu referent és William Mor­ris, que afirmava que la gent, cada vegada més, amb la industrialització ha perdut l’habilitat de fer coses amb les seves pròpies mans.

Però actualment podem produir industrialment pràcticament qualsevol cosa.

Clar que sí, podem produir a través de la indústria moltíssims elements, però alhora hem de seguir fent coses de la manera com es feien abans. Si no ho fem, perdrem el que som, ja que som una espècie que fonamentalment sap fer coses amb les mans.

En aquest sentit, podríem dir que abans teixir era una necessitat i ara una afició?

Jo m’ho plantejo amb la idea que jo no venc telers, jo venc l’experiència de teixir. Actualment, no surt a compte que et facis un jersei amb la diversitat d’opcions i que hi ha al mercat. És una mica semblant als paquets de viatges, que també són una experiència, però en aquest cas de viatjar.

Insisteix molt en la idea que estem perdent les habilitats manuals.

Sí, perquè estem massa ficats en les pantalles, digues-li mòbil, digues-li tauleta, digues-li televisió o videoconsola. Tot això és un món virtual en què les mans no interactuen, només ho fan per apretar botons. Les habilitats neuroespacials les estem perdent i penso que s’han de recuperar.

En quin moment, sent disse­nyador industrial, va plantejar-se fer telers i no una altra eina?

Tota la vida m’ha agradat fer coses amb fusta i un bon dia em van demanar per què no feia un teler. Llavors en vaig fer un de dos llisos i vaig pensar que es tractava d’un món amb futur, atès que últimament ha anat a la baixa i es pot recuperar.

Quant de temps dedica al disseny i a la producció d’un teler?

No t’ho sabria dir perquè jo treballo de forma seriada, encara que sigui un treball artesanal. Al final, però, és cert que són moltes hores.

Com comercialitza els seus productes?

Vaig entrar a Amazon, però crec que la millor manera de vendre’ls és físicament perquè els telers que faig al final són una cosa que és física.

tracking