Joan Josep Vergé

“L'esforç és necessari, però l'actitud és determinant”

Creure en el present per decidir el futur. És al capdavant de l’Institut Talent Global. Ha impartit a l’Oficina Jove de l’Alt Urgell el taller ‘Valora’t per trobar la millor feina’, adreçat a joves interessats a dissenyar el seu propi projecte professional

“L'esforç és necessari, però l'actitud és determinant”J. J. V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No és gens fàcil fer-se valer quan cerques la primera feina.

La majoria caiem en un procés inconscient de desvaloració personal, que és un dels primers factors que afecten el dia a dia de les persones a l’atur.

Tampoc no és fàcil mantenir l’estabilitat emocional quan portes temps aturat.

Aquest procés de desvaloració ens mina l’autoestima dia a dia, i si no hi posem remei entrem en un estat de depressió i ansietat. Cal, doncs, acompanyar aquestes persones perquè es revalorin i s’hi enfoquin correctament des del vesant emocional, complement imprescindible per afrontar les entrevistes de feina.

Quan parla d’identificar els valors personals, a què es refereix exactament?

Una manera de combatre la desvaloració és aprendre a valorar-te tu mateix sense dependre dels altres, i això ho fem amb els valors que tots portem o tenim.

El mètode per cercar ‘la millor feina’ és igual per a tothom?

Sí, l’estratègia és la mateixa atès que tots portem uns valors que, en reconèixer-los, passen a ser el nostre codi de conducta i comportament en la recerca de la millor feina.

Parlar de ‘la millor feina’ implica que hi ha on escollir, però gairebé mai és així.

Això no sempre es així perquè afecta l’actitud amb la qual encetes el camí: ho pots veure tot negre i defallir, o amb finestres i oportunitats que t’esperen.

Si tot plegat és qüestió d’autoestima i motivació, per què hi ha una taxa d’atur juvenil tan alta?

No conec a fons la regulació del mercat laboral; però sí sé que l’autoestima i la motivació també afecten els que tenen feina, fent-los feliços o amargats per la tasca que fan i el seu entorn.

Qui contractaria abans: una persona molt simpàtica sense cap preparació o un orc amb una preparació magnífica?

Avui les empreses es mouen per escollir el seus treballadors de forma diferent: les capacitats i la formació tècnica, junt amb l’experiència, són importants, però cada cop més els preocupa la manera com ens relacionem amb nosaltres mateixos i amb els altres, i això es treballa amb la intel·ligència emocional que tots tenim, malgrat que molts no la utilitzem prou.

De debò una bona actitud davant l’adversitat és prou per construir un futur favorable?

Ens hem de preparar i esforçar sempre, però l’actitud és imprescindible, doncs la manera com veiem les coses i com ens enfoquem per aconseguir-les, determina l’èxit en el camí per aconseguir els nostres somnis, i els valors sempre ens acompanyen. Com deia Lincoln, “els que esperen que les coses els arribin, és possible que en rebin algunes... però seran les que han abandonat els que surten a buscar-les!”

tracking