Philippe Hasler

“Tenir un bon personal és la clau d'un hotel excel·lent”

Va organitzar la Cursa de Cambrers prèvia a la Mostra Gastronòmica que es fa avui a Ordino. 18 anys. Nascut a Suïssa, fa uns deu anys que resideix a Andorra, en concret a la Massana, i el seu somni és dirigir un hotel i és per això que estudia i es forma a l’escola Vatel d’hostaleria del Principat.

“Tenir un bon personal és la clau d'un hotel excel·lent”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És el seu primer any com a estudiant a l’escola Vatel.

Sí, a mi sempre m’ha agradat el món de l’hostaleria i estava buscant una escola. N’hi ha de més cares i de més barates al món. Però vaig trobar aquesta a Andorra i vaig decidir quedar-me.

Li ve de família, que li agradi el món de l’hostaleria?

Sí, els meus pares van obrir una escola d’hostaleria que ara ja està tancada. El meu pare va tenir un hotel a Andorra.

Què s’estudia a una escola d’hostaleria com la Vatel?

L’escola t’ensenya a ser director d’hotel. Però per ser director d’hotel aquesta escola ens fa passar per tots els departaments: cambrer, cuina, recepció i neteja d’habitació. Això ens permet tenir experiència de com és aquesta feina i si algun cop som directors no tractar malament aquests treballadors. Tenir un bon personal és la clau d’un hotel excel·lent i el que permet que rutlli. I per això han de ser recompensats.

Ja ha provat totes les feines?

Jo ja havia treballat de recepcionista i com a cambrer abans d’entrar a Vatel. Des que estic a l’escola he fet cinc setmanes de pràctiques de cambrer a un hotel de luxe del país. Al final d’aquest curs hem de fer cinc setmanes de pràctiques de cuina. I el curs que ve toca recepcionista, neteja i manteniment. I el tercer any d’ajudant d’un director. Els estudis són dos mesos de teòrica i set de pràctiques per curs.

Com veu l’hostaleria a Andorra?

És un sector molt important perquè el país viu bàsicament del turisme. Si treus hotels i restaurants no vindrien turistes a Andorra. El problema és que la mà d’obra a Andorra és molt poc qualificada. A Andorra es pensa que un cambrer es algú que porta un plat i no ho és. El cambrer és la primera persona que veu el client en entrar al restaurant i la imatge que dona és el que es quedarà.

Què s’ha de fer per aconseguir que estiguin qualificats?

S’haurien de millorar les condicions de treball. Tot i que en aquest món és difícil perquè sempre tindrà un horari diferent i vacances diferents als de la majoria de la gent. S’ha de valorar molt més la feina de cambrer.

Ser cambrer és una feina pont dels joves abans de poder treballar del que realment volen?

Sí, això sempre ha existit. Qualsevol pot ser cambrer, però no tothom pot ser un bon cambrer. L’atenció a la gent és vital, s’ha de ser obert i anar tu al client. Vendre i ser com un comercial.

L’escola ha participat en la Mostra Gastronòmica d’avui.

Sí, però només en l’organització de la cursa de cambrers que es va celebrar divendres. L’objectiu era crear alguna cosa imaginativa i relacionada amb el món del cambrer. Era un concurs d’habilitats i vam intentar ser fidels al que pot viure un cambrer en un restaurant, simulant taules i escales.

tracking