Tony Molné

“Els joves presten una atenció especial a la meteorologia”

Nova estació meteorològica. Coordina el funcionament del punt manual de recollida de dades que a partir d’avui comença a funcionar a Canillo. Els joves de la parròquia seran els encarregats d’agafar i transmetre la informació.

Tony MolnéT. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En què consisteix aquesta iniciativa?

Es tracta que els nois del Punt Jove de Canillo col·laborin amb nosaltres recollint les dades meteorològiques que registri l’estació manual que hem instal·lat al mateix poble.

Com va sorgir la idea?

Tot va començar amb un taller de meteorologia que vam anar a fer al Punt Jove l’any passat. Els nois van respondre molt bé, i a partir d’aquí vam parlar de muntar l’estació.

Amb quina periodicitat recolliran les dades?

Ells de moment hi aniran cada dia a les 5 de la tarda, en sortir de classe. Tot just abans d’anar al Punt Jove, agafaran les dades de les últimes 24 hores.

Quines variables hauran de registrar?

Miraran la temperatura mínima, la màxima, i la de les 5 de la tarda. També les precipitacions, i els gruixos de neu, gràcies a una placa amb una regla que permet mesurar aquesta dada. D’altra banda, els vam demanar que, per poc que puguin, intentin reconèixer els núvols i identificar-los.

Aquestes dades passaran a formar part del registre del Servei Meteorològic?

Sí, tot i que no de manera immediata. Al principi haurem de fer un seguiment, i comprovar que les agafin bé. A més, l’activitat ha de ser continuada. Però confio que sí funcionarà, perquè els he vist molt motivats. Només cal que això entri dins la seva rutina, i si és així, el de Canillo serà un punt oficial de registre manual de dades meteorològiques.

A què creu que és degut aquest interès?

La meteorologia en si ja és una cosa que interessa a molta gent, encara que només sigui per saber el temps que farà demà. Però els joves, sobretot, presten una atenció especial al tema. Tenen una curiositat important pel fet de viure-ho en primera persona. I quan els posem a l’abast les eines, que a més són professionals, encara es mostren més interessats.

El Servei Meteorològic té altres estacions en nuclis urbans?

No, sempre en llocs més apartats, el que permet obtenir dades més fiables. Tots els nostres registres s’elaboren a partir de les estacions automàtiques que tenim repartides arreu del país, sempre a fora dels nuclis. Però aquesta nova estació a Canillo ens donarà una nova perspectiva: podrem comparar les dades de les estacions referenciades amb la situació real del poble.

La de Canillo també és l’única estació manual del país?

No, perquè les estacions d’esquí també en tenen d’aquest tipus, i durant l’hivern ens proporcionen les dades que van obtenint. Pel que fa a la resta d’estacions, totes són automàtiques, tot i que les de FEDA, Ransol i Engolasters havien estat manuals fins fa cosa de 10 anys.

tracking