Aitor Estela

“L'èxit està a saber la copa que necessita cada persona”

Nomenat el millor bàrman d’Andorra de l’any 2018. Des de l’Atelier lluitarà al concurs de Sitges per a representar Andorra al Mundial d’Amsterdam

Aitor Estela, cocteler de l'AtelierC.F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És el millor bàrman d’Andorra. Què representa per a vostè?

És un orgull enorme per a mi representar la cocteleria del meu país durant tot un any, que és el temps que dura aquest títol. Ser el millor bàrman d’Andorra és tot un orgull per a mi.

Com arriba a ser bàrman?

Hi vaig arribar per accident, treballant dins el món de la restauració. I quan vaig descobrir la cocteleria ja no vaig sortir d’allà, ara fa 12 anys. És la meva passió. Intento que la gent, quan ve a casa meva, gaudeixi al màxim i els pugui transmetre la passió que tinc per la meva feina. I que això es vegi repercutit en el treball final i puguin tornar.

Hi ha bons bàrmans a Andorra?

Cada vegada n’hi ha més. Fa molts anys hi va haver una època en la qual em trobava una mica sol. Però ara mateix hi ha més cocteleria, més locals especialitzats. Al final és la llei de l’oferta i la demanda. No només és que hi hagi millors bàrmans, és que el consumidor és més exigent. Quan passa això, el servei s’ha d’adaptar i d’allà és d’on prové aquest nou boom del món de la cocteleria.

Amb què es troben els clients?

Hi ha molta gent que ve amb moltíssima por. Intentem que l’experiència sigui personal per a cadascú. Ens preocupem per si han vingut sopats o si han tingut un mal dia per orientar-los cap a la copa que necessiten. El 80% de l’èxit de la nostra feina no és elaborar bé la copa. L’èxit està a saber la copa que necessita cada persona en cada moment.

Com afronta les semifinals de la Bacardí Legacy?

Estem entrenant els temps i preparant l’speech per saber què és el que hem de dir i com ho hem de dir. I amb molt de respecte, perquè per a mi és molt important. Va més enllà del Campionat de cocteleria, m’és igual qui guanyi o qui perdi. És més per al país. És la primera vegada que Andorra hi participa com a país, i els quatre que hi anirem ens estem esforçant al màxim per posar Andorra al lloc on es mereix.

A més del combinat, és important la ‘performance’?

En aquest campionat, més enllà del gust, de l’estructura i la cristalleria, et demanen quelcom més. Et demanen que hi hagi una història, un per què, un llegat que pugui perdurar en el temps. I això és el que fa especial i diferent aquest concurs respecte d’altres.

Quin és el secret d’un bon còctel?

Bons còctels es poden fer sempre. El secret segurament és treballar en allò que tu penses que és el millor producte que li puguis donar al teu client, més enllà dels preus, de la complicació, és intentar donar sempre el 100%. Cada dia és un examen que has d’aprovar amb nota perquè l’endemà puguin tornar, i així dia rere dia fins que consolidis un projecte que sigui referent.

tracking