Nancho Novo

“Als meus inicis he passat més gana que el gos d'un ionqui”

Va inaugurar les IX Jornades de cinema en espanyol, organitzades per l’ambaixada Gallec. Va deixar els estudis de Medicina per marxar a Madrid i començar la seva carrera d’actor. Ha participat en centenars de pel·lícules, però ara està centrat en les sèries i en el teatre.

“Als meus inicis he passat més gana que el gos d'un ionqui”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què va decidir començar a actuar?

És una vocació que tenia des que era molt petit. Tot i això, vaig començar a estudiar Medicina i després de cinc anys vaig marxar a Madrid, a l’escola d’art dramàtic, per començar la meva carrera.

Com van ser aquests inicis?

Els recordo amb molt afecte. Als meus inicis he passat més gana que el gos d’un ionqui, però m’ho passava molt bé. Era una època de molta bohèmia, els anys 80 i Madrid.

Ha fet moltes pel·lícules amb molts directors. Quin l’ha marcat més?

Òbviament Julio Medem. És el director amb el qual he treballat més vegades. A més, ell va ser qui em va donar la confirmació d’alternativa amb La ardilla roja.

Parla de ‘La ardilla roja’.

Sí, precisament per a mi és la pel·lícula més important de la meva vida. És el punt d’inflexió de la meva vida.

Recorda alguna anècdota especial al llarg de la seva carrera al cinema?

A La ardilla roja, quan vaig començar, a la setmana d’estar rodant vam tenir un accident lleu amb una furgoneta de producció i jo em vaig fer un tall al front i em van posar set punts.

Sembla un moment difícil.

Sí, estava a l’hospital convençut que per a mi s’havia acabat la pel·lícula i que buscarien un altre actor perquè portàvem poc temps rodat. Però va arribar l’ajudant de direcció, em va trobar plorant i em va dir que la pel·lícula no continuava sense mi.

Es penedeix d’haver rebutjat algun paper?

Sí, de dues coses sobretot. Vaig dir que no perquè tenia altres coses i havia donat la meva paraula. Són dues decisions molt errònies en la meva carrera.

Com valora aquestes decisions?

No sé què significa penedir-se, més aviat em fot. Però, al cap i a la fi, tot el que he fet és el que m’ha portat fins on soc avui dia.

Porta molt temps sense fer una pel·lícula?

Sí, molt. M’agradaria fer-ne, però la qüestió és que em surtin.

Un actor pot ser tímid?

Molts actors són tímids. De fet, jo soc el més tímid del món. On menys tímid soc és davant del públic. Sobre l’escenari del teatre em sento molt segur.

Al teatre porta 2.000 actuacions de ‘El Cavernícola’.

Unes 1.980 en 10 anys seguits i 3 més en una època anterior.

De tots els papers que ha interpretat, quina frase recorda més?

Em quedo amb una de Don Juan Tenorio. “¿Estamos listos? Estamos. Como quien somos cumplimos. Veamos, pues, lo que hicimos. Bebamos antes. Bebamos.”

tracking