Carlos Boné Salat

“Hi ha persones genèticament proclius a tenir varius”

Nova incorporació a la clínica Dermandtek. L’especialista en el tractament de les patologies de les venes comença a passar consulta al Principat. Recentment ha patentat una nova tècnica amb Endolàser.

Carlos Boné Salat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les varius són un problema de dones d’edat avançada?

No, no. Les varius són un símptoma d’una malaltia que és la insuficiència venosa. Hi ha gent que genèticament n’és propensa, que inclús amb 18 i 20 anys ja es pot saber si tenen o no insuficiència venosa. I això és el que provoca a la llarga la presència de varius o de petites venetes a les cames, les típiques aranyes vasculars.

I afecta homes també.

Sí. El que passa és que les dones pel tema hormonal en solen tenir més, en relació de 3 a 1, 3 dones per a 1 home.

L’idoni és anar al metge quan apareix un problema encara que sigui petit?

L’idoni seria això, medicina preventiva. Igual que les dones comencen a anar al ginecòleg, l’ideal també seria fer exploracions amb eco-doppler per saber si aquella persona té tendència a tenir varius o no.

I a partir d’aquí tractar-les.

L’ideal seria fer exploracions i començar a tractar, perquè això és una malaltia crònica, no donem una solució definitiva, sempre van sortint venetes, en haver-hi una causa genètica sempre hi ha aquesta predisposició i sempre van sortint-ne de noves.

Encara hi ha la visió errònia que és un problema estètic?

De vegades, noies més joves pensen que és estètic, però quan fas aquesta prova, l’eco-doppler, veus que hi ha una insuficiència venosa i que la primera manifestació són aquestes petites venetes. És imprescindible fer aquesta prova per saber si anirà a més o no.

Quins tractaments es poden seguir?

Si les varius són de tipus estètic, el tractament és l’habitual, amb injeccions, i si en fer aquesta exploració es demostra que hi ha una insuficiència venosa hi pot haver un període de temps per anar observant, i si va a més és el moment d’actuar.

Tractaments que hauran avançat molt.

Moltíssim, abans com que el component estètic no es tenia en compte es deixava que el problema evolucionés i els pacients ja es presentaven a les consultes amb unes varius impressionants i el tractament era el quirúrgic. Actualment, tenim un ventall ampli per poder tractar aquestes venes, des de les injeccions esclerosants, amb les quals s’introdueix un medicament a la vena, fins al làser, que és el tractament que ha substituït la cirurgia tradicional. I és ambulatori i amb anestèsia local. Hi ha quatre o cinc tècniques que es fan servir avui en dia.

Hi ha hàbits de vida que puguin ajudar a combatre-ho?

Pots caminar, fer natació, portar mitges de compressió... Però quan la malaltia està demostrada només s’atura o es controla a base d’aquests tractaments. I són a mida per a cada persona.

tracking