José Enrique Amores

“La idea és que quan marxem Andorra conegui les falles”

>> Andorra la Vella acollirà unes falles en petit del 26 al 28 d’abril
Fallers pel món traslladarà la festa gran de València amb tots els seus ingredients: crida, cercaviles, mascletàs, concurs de paelles, i també una falla que es plantarà i cremarà.

“La idea és que quan marxem Andorra conegui les falles”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Neixen per exportar les falles i donar-les a conèixer fora de València. No és una festa prou coneguda?

Poso d’exemple els Sanfermines. Solten un bou, hi ha l’encierro, però com que no hi he estat mai no conec els Sanfermines, m’imagino que són molt més.

I per què Andorra la Vella?

Sempre ens proposem tres o quatre ciutats, es visiten, es veu la ubicació, l’acollida per part de l’ajuntament, en el vostre cas el comú, la capacitat hotelera i una de les ciutats que m’havia plantejat era Andorra la Vella. La predisposició per part del comú va ser molt bona, la veritat, i ja vam descartar les altres.

I és la primera vegada que surten d’Espanya.

Sí, som Fallers pel món però mai havíem sortit, i no creuem l’Atlàntic però ja creuem la frontera.

Plantaran i cremaran una falla molt d’Andorra la Vella, amb el pont romànic, l’escultura de Dalí ‘Noblesse du temps’...

Sempre intentem que el monument faller faci un homenatge a la ciutat a la qual anem.

I hi ha un tamarro.

Sí, no sabíem què era, traduït aquí a València és com el coco, i aquí dic a algú que pinti el coco i no ho saben fer i crec que passa el mateix a Andorra amb el tamarro. Inclús de broma vaig dir, us farem un tamarro que si li doneu el vist-i­plau potser ja us serveix com a imatge representativa. I amb el pont romànic, el rellotge de Dalí, tota la falla aquest any estarà dedicada a Andorra.

I quines dimensions tindrà?

S’ha de traslladar en tràiler, que és complicat, però la falla calculem que tindrà entre 9 i 10 metres d’alçada.

Però no tot serà plantar la falla i cremar-la.

Sempre dic que la gent de València perquè no ens critiquin per si surt alguna cosa malament ho rebentem i que quan tornin ho facin rebentats, dormint tots. Des que arribem fins que marxem hi ha activitats i hores en què hi ha dos o tres actes al mateix temps.

Quan marxin d’aquí tothom sabrà què són les falles, vaja.

Excepte el que és la cavalcada, que es fa uns 10 o 15 dies abans, que la gent es disfressa i que no la porto perquè la gent de l’organització em diu que estic boig, i l’acte de presentació, la resta ho fem tot, inclús la gent podrà veure com es pentinen les falleres. La idea és que quan marxem, efectivament Andorra conegui les falles i que l’any següent diguin anem a València, que aquells munten una festa bestial. Però també vull que la gent de València s’amari de la cultura d’Andor­ra, que sigui un intercanvi.

Aquí hi ha falles i fallaires.

Vaig parlar amb ells però em van dir que només surten un dia. Però sempre intentem que hi hagi aquest intercanvi de cultura, de festa, d’alegria.

tracking