Eloi Mateu

“No anem amb la roba interior de l'època, no seria higiènic”

L’associació participarà en la fira medieval de Sant Julià de Lòria que arrenca aquest matí

Eloi Mateu, Associació de Recreació Històrica Sanguen HonorisSANGUEN HONORIS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vostra és una associació jove i no gaire nombrosa.

Sí. És prou recent, de fa un parell o tres d’anys, i la formen unes vuit persones. Recreadors d’altres grups que tenien ganes de tirar cap al que era la vida militar i civil del món medieval.

Què veurem a Sant Julià?

Muntarem un campament històric petitet. Seran dues tendes amb atrezzo de taules. A la tarda de dissabte i diumenge farem un taller d’elaboració d’espelmes amb cera natural d’abella. I dissabte i diumenge al matí farem quatre escenes teatralitzades. La nostra activitat està basada en la recreació de l’orde de Sant Jordi d’Alfama, l’única orde militar-religiosa que hi va haver genuïnament catalana.

Només fan recreació medieval?

A part del segle XIII, fem segle XVIII. La Guerra de Successió en la qual recreem el regiment de Santa Eulàlia del 1713.

Què diferencia un grup de recreació d’un de teatre?

És molt diferent. En un grup de teatre s’aprèn un paper i es representa un personatge. Però aquest personatge no té per què seguir uns patrons de fidelitat històrica. No té per què anar vestit d’època, tenir atrezzo d’època i fer accions d’època. Nosaltres, sí. Una associació de recreació històrica no fa teatre històric 100%. Som com una pantalla on poder reflectir la vida diària del segle XIII.

Què el va portar a fer recreació?

És un hobby. En el meu cas tenir predisposició a la temàtica militar. Les espases són el que tira més en el públic i hi trobes els grups. Vaig començar en el típic teatre de les festes del poble, recreant la caiguda de Barcelona el 1714, i a partir d’aquí vaig entrar dins del món barroc. I com venia d’esgrima històrica em vaig introduir dins la recreació medieval.

Intenten ser molt fidedignes?

Sí, el més fidedignes possible. Però hi ha certs mínims. Evidentment no anem amb la roba interior de l’època perquè no seria gaire higiènic. De cara cap a fora, tot el que es pugui veure, és històric. No és material de l’època, són recreacions de gravats i aproximacions. Hi ha molta feina artesanal darrere.

I molta documentació.

Clar. Una de les escenes que es veurà aquest cap de setmana a Sant Julià és un procés judicial que es va dur a terme el 1176 entre el comte d’Urgell i el del Pallars. Només tenim el pergamí del procés judicial en sí. Nosaltres posem el dramatisme i seguim el relat històric dels fets.

Hi ha alguna època històrica a la qual li hauria agradat viure?

Com a recreador històric, en totes. Si n’hagués d’escollir una, els segles XVII i XVIII, perquè tinc molt d’interès per la marina. L’armada invencible i com va arribar un dels últims vaixells grans del país a Trafalgar el 1805. I també per protocols i tipus de moda.

tracking