David Garcia

“Gaudí va ser un avançat i ara potser també ho seria”

Membre de l’equip que va fer la rehabilitació i integració arquitectònica de la Casa Vicens. Adquirida per MoraBanc l’any 2014, la casa modernista de Barcelona va ser la primera obra de l’arquitecte català Antoni Gaudí. Un cop restaurada, l’edifici s’ha reconvertit en una casa museu.

“Gaudí va ser un avançat i ara potser també ho seria”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dijous va oferir una conferència al país. Què hi va explicar?

La rehabilitació de la Casa Vicens. Una obra en la qual hem rehabilitat la primera casa de Gaudí per passar-la d’un habitatge d’ús residencial a ús museístic.

Com es van trobar la casa?

La Casa Vicens estava habitada en aquell moment. Hi vivia la família descendent de gairebé la família original. No la que fa la casa, ja que després de 10 anys la família Vicens se la ven i és la qui la compra la que perdura més de 100 anys. Ens trobem una casa viscuda. En molt bon estat perquè la gent hi vivia, però amb transformacions perquè fos contemporània. Quan Gaudí construeix la casa no hi havia energia elèctrica i ho fa en un poble, a Gràcia, que ara és un barri de Barcelona.

Què és el primer que fan?

Ens vam trobar una casa a la qual se li han afegit uns volums que són disconformes a l’obra de Gaudí. Va ser una de les primeres coses que vam intentar treure perquè es pogués apreciar l’arquitectura de l’autor.

La casa està igual que el 1885?

Pràcticament l’hem deixat igual que estava a l’origen, excepte aquelles coses que no tenim cap element històric per estar-ne segurs. El que hem fet és respectar el que hem vist que era original de Gaudí. Hem fet estudis exhaustius i tot allò que no hem pogut reproduir ho hem fet amb la nostra arquitectura per diferenciar molt bé el que era l’arquitectura de Gaudí i el que és una adequació per fer una casa museu.

Què va ser el més difícil de fer?

En l’obra hi ha dos moments arquitectònics: el primer, la casa de Gaudí, i després, uns anys més tard, quan la família decideix ampliar l’habitatge, que ho fa Joan Baptista Serra Martínez. Un projecte és d’una casa unifamiliar i l’altre de pisos. Els dos mai es donen la mà. Són projectes antagònics i contradictoris, però part de la història de la casa. Una de les coses més difícils va ser donar la mà als dos projectes i que els dos llueixin ara. Ho hem aconseguit.

Què va representar treballar en una casa feta per Gaudí?

Un luxe, perquè un coneix l’obra de Gaudí en general, però vaig conèixer els inicis de la seva obra i d’una forma molt profunda. Comences a entendre moltes coses d’un arquitecte jove com era Gaudí. Un geni de l’arquitectura. I també responsabilitat per intentar no fer malbé alguna cosa de Gaudí, perquè l’objectiu de la rehabilitació és donar-lo a conèixer. Rehabilitar la Casa Vicens és un privilegi per a un arquitecte. És possible que mai pugui tenir una oportunitat com aquesta.

Gaudí avui en dia seria un arquitecte de renom?

S’ha trigat molt a reconèixer l’obra de Gaudí. En el seu temps la gent el tractava de boig. Gaudí va ser un avançat en la seva època i ara potser també ho seria.

tracking