El pont que va trencar la guerraM.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mostar, a Bòsnia i Hercegovina, és la cinquena ciutat més poblada del país, i quan un la visita és impossible no viatjar 25 anys enrere, quan la ciutat va estar immersa a la guerra de Bòsnia. A diversos edificis de la rodalia de la ciutat es poden veure encara les seqüeles dels combats, amb edificis mig derruïts, i d’altres amb marques d’explosius.

Però si un element arquitectònic va patir les conseqüències de la guerra va ser l’Stari Most o Pont Vell, que amb 30 metres de longitud uneix les torres Halebija i Tara sobre el riu Neretva. Va ser construït al segle XVI per ordre d’Istanbul, i el novembre del 1993 va ser bombardejat i destruït per les forces del Consell Croata de Defensa. 11 anys després, amb l’arribada de la pau al país, es va tornar a inaugurar el Pont Vell, reconstruït amb l’ajuda de les Nacions Unides, i des del 2005 l’Stari Most és Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

El Pont Vell és el símbol més important de la ciutat, i fins i tot un dels més populars del país, però Mostar no només és el pont reconstruït, sinó que té molt més. El pont dona entrada al nucli antic de la ciutat, on és una meravella perdre-s’hi. Carrers empedrats, estrets i petits en una zona que tot i ser força turística, no ha perdut el seu encant ni els seus orígens. Les típiques botigues de souvenirs es combinen amb velles tendes d’artesania local i on tothom t’atén amb un somriure d’orella a orella.

Un altre dels aspectes a destacar de Mostar és la seva multiculturalitat amb les dues grans religions que hi predominen, el catolicisme i l’islamisme. És habitual passejar pel barri vell, i escoltar per alguns altaveus que hi ha a la ciutat la crida a l’hora de resar de les persones de religió musulmana, mentre al costat hi ha una església catòlica. També es nota aquesta barreja de cultures a la gastronomia, amb una clara influència de la cuina turca, amb els sabors picants i les espècies, però amb les receptes més occidentals intentant treure el cap, possiblement per atreure els molts turistes que any rere any visiten aquesta meravella de ciutat.

War Photo Exhibition

Just a una torre que s’alça en un dels extrems del Pont Vell de Mostar, s’hi troba una exposició fotogràfica amb impactants imatges sobre la guerra de Bòsnia.

tracking