Cala JóncolsS. B

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les cales i les platges són, a l’estiu, un refugi per a molta gent que fuig de la rutina i vol desconnectar dels quefers diaris. Prova d’això en són la multitud de banyistes que juliol i agost, i fins al setembre, ocupen la costa a voltes amb un excés d’estris innecessaris que fan que els paratges naturals de la costa quedin massificats i no hi càpiga ni una agulla. Gandules, cadires plegables, para-sols... i amb l’onada de calor, neveres portàtils, cabassos amb fruita, llaunes de refrescos... La platja es pot convertir en un mercat ambulant acompanyat del soroll del qual precisament busques desprendre’t.

Llavors, aquell indret escollit deixa de ser allò que anhelaves. Pot passar amb Cala Jóncols, una zona d’uns 200 metres verge però amb totes les comoditats, serveis i connectivitat com perquè això passi. Però en aquest cas pot esdevenir encara més molest si tenim en compte que Cala Jóncols és el primer dels oasis –no pas de sorra, sinó de còdols– que et trobes després de creuar una part del parc natural del Cap de Creus venint de Cadaqués, si és que et mous a peu. Un recorregut prou llarg i inhòspit com perquè puguem considerar aquesta cala la millor recompensa després de passar calor i fer un itinerari amb prou desnivell com per haver fet una bona suada.

Arribar a Cala Jóncols, amb les seves aigües fresques i cristal·lines i l’enclavament únic en ser la primera platja de bon arribar després de Cadaqués, representa un asserenament, un punt i a part. I si se segueix a peu, convé aprofitar-se bé de les aigües de Jóncols perquè la següent cala de fàcil accés ja és Cala Pelosa, que passant per Es Calitjàs ja condueix a la més coneguda Cala Montjoi. Un itinerari d’alts i baixos arran de mar i dins de muntanya, amb prou altitud com per divisar l’allau de iots i velers que ressegueixen la costa però fent un recorregut bastant menys sacrificat del qui es mou a peu tot seguint el camí de ronda.

Si sou dels atrevits, podeu seguir recorrent la Costa Brava travessant platges i cales fins arribar a la urbanitzada Almadrava per endinsar-vos, ara ja sí, a la Badia de Roses, un món a part.

La guingueta

Cala Jóncols disposa d’una guingueta molt preparada on prendre alguna cosa i on se serveixen dinars i sopars en taules i gandules. Al costat també hi ha un hotel.

tracking