Piazza del Campo

Una plaça plena d'història

Una plaça plena d'històriaA. BINDI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La piazza del Campo és la plaça principal del nucli antic de Siena i és considerada una de les més espectaculars de tot Europa. En posar-hi el peu, es veu l’imponent Palazzo Pubblico, construït al segle XIII i que actualment alberga l’ajuntament de la ciutat. El palau disposa d’un espectacular campanar anomenat Torre del Mangia, que es va construir un segle més tard.

La torre, de gairebé 90 metres, va ser dissenyada per tenir exactament la mateixa altura que el Duomo de Siena, un símbol d’equilibri entre els poders celestials i terrenals, és a dir, que l’Església i l’Estat tenien igualtat d’influència. El nom de la torre deriva del primer home encarregat de fer de campaner, Giovanni di Balduccio. Aquest tenia la fama de ser un amant de la gastronomia ja que menjava molt. En italià mangia és la tercera persona singular del verb menjar, i així van batejar la torre. El campanar de la torre tan sols sona vuit cops l’any i els únics dos dies que es pot escoltar la campana més d’una vegada són el 2 de juliol i el 16 d’agost.

La plaça, de forma hemicíclica, va ser pavimentada l’any 1349 i queda dividida en nou seccions que simbolitzen els Noveschi, els nou governants que van traçar l’urbanisme i van governar Siena en l’apogeu de la seva esplendor medieval, entre el 1292 i el 1355. Els edificis que rodegen la plaça són els palaus senyorials on habitaven les famílies més adinerades del moment. Una normativa dels governants del segle XIII va establir que tots els palaus havien de tenir la mateixa alçada.

La Fonte Gaia

La Fonte Gaia, la font de l’alegria, va ser esculpida per Francesco di Giorgio i reconstruïda anys més tard amb relleus de Jacopo della Quercia. Situada al bell mig de la plaça, aquesta font de marbre blanc representa diverses escenes bíbliques. És considerada un emblema de la ciutat i un dels treballs més destacats de l’escultura toscana del segle XV. El nucli antic de Siena va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 1995. La ciutat també acull la seu del banc més antic del món, que es troba al palau Salimbeni, el Monte dei Paschi di Siena, fundat l’any 1472.

Recomanem

Il Palio di Siena

El 2 de juliol i el 16 d’agost la piazza del Campo acull la celebració del Palio. Una cursa de cavalls on cadascun dels genets representa un barri diferent de la ciutat.

tracking