PALOMA MESINA

“A fora has d'aprendre a fer el que els pares feien per tu”

El curs que ve serà la guia de suport dels estudiants andorrans nouvinguts a Lió. Té 19 anys i participarà a la xarxa d’estudiants impulsada per l’ambaixada francesa. S’està preparant per entrar a l’escola d’enginyeria a la ‘Ciutat de les Llums’ i està aprofitant per conèixer nous amics

Paloma MesinaP. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com ha anat el primer any a Lió?
Pel que fa a integració, molt bé. He entrat en diverses xarxes i plataformes que es posen en marxa i quant a estudis sí que he notat un canvi bastant gran. També vinc del sistema andorrà i tot i que parlo el francès amb fluïdesa he necessitat un petit període d’adaptació.
Quin serà el seu rol com a guia per orientar els nouvinguts a la ciutat?
La meva tasca és ajudar en cas que els nouvinguts tinguin dubtes, algun problema i vulguin parlar. També podem comentar com els va l’any, sobre les notes i si tenen dubtes sobre els tràmits administratius.

Com creu que pot ajudar aquesta xarxa d’estudiants?
El guia és una persona que és del mateix país que tu i que ha d’estar igual d’integrat. Pot veure les coses des del mateix punt de vista sobre fets que estiguin passant, el que estàs vivint i alhora ha passat el mateix període d’adaptació.
Des que viu a Lió, quines són les dificultats amb què s’ha pogut trobar?
Pel que fa a estudis, les metodologies que s’imparteixen són molt diferents i per molt que tinguis els coneixements, és un pas bastant gran. No només canvia el nivell que t’exigeixen. Ara estic fent el curs de preparació, he d’aprendre a redactar, fer els càlculs d’una altra manera... Són uns mètodes que no tenia gaire integrats.
I que li sembla la ciutat?
Molt bé, Lió és una ciutat amb molta vida i amb molts estudiants. Jo també estic en una associació i he conegut molta gent de tot arreu.

Quant de temps té previst quedar-s’hi?
La carrera és de dos anys de preparació i tres anys a l’escola d’enginyeria.
Què li aporta viure a fora?
Viure a l’estranger t’aporta molta responsabilitat. Lió és una ciutat que està bastant lluny i no tens sempre els pares per ajudar-te. Els temes administratius els he de fer jo i el fet de ser andorrana comporta que hagi de fer força paperassa. En aquest cas, jo estic amb una companya en una residència. Has d’aprendre a fer per tu mateix el que els teus pares feien per tu i saber gestionar les teves tasques i els estudis.
Quantes vegades ha pogut venir des que és a fora?
No gaires vegades, unes quatre perquè el trajecte és llarg i has d’agafar diferents mitjans de transport.
Ha pogut viatjar?
Sí, hi ha moltes associacions i diferents grups i projectes que organitzen viatges i excursions més enllà de Lió.
Un lloc de Lió que li agradi en especial?
El parc de le Tête d’Or, que es troba al mig de la ciutat. És un lloc on pots anar a córrer, relaxar-te i no està gaire lluny.
tracking