AIDA ALARCOS

“El jaciment de la Roureda de la Margineda té molt a dir”

Va treballar al festival medieval Andosinoi d’Andorra la Vella. Resident a l’Hospitalet de Llobregat, considera que el patrimoni arqueològic del Principat encara té molt a dir

Aida Alarcos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com definiria vostè el concepte ‘recreació històrica’?

La recreació històrica ens apropa al passat d’una manera divertida i didàctica, que fa més fàcil entendre un context històric particular, com és en aquest cas l’edat mitjana. Veure els objectes que normalment veiem als museus recreats i en moviment fa que el públic visitant rebi molta informació de manera agradable.

Què se sent treballant en una recreació medieval?

Recrear una època particular és una manera de reviure personalment uns costums i una cultura del passat, ja que cal investigar la documentació que en resta, contrastar-la i ser el més fidel possible, per poder transmetre resultats veraços. El recreador no va disfressat, va caracteritzat; és a dir, que tot allò que du posat i mostra està documentat o en estudi i allunya els estereotips que Hollywood i altres fires medievals fan servir per agradar tothom, menys als recreadors.

Quina època li agrada més?

He recreat la ibèrica en el context de la segona guerra púnica i m’agrada tant com ara que faig l’edat mitjana. Tots els períodes històrics tenen la seva importància.

Però, vostè forma part d’un grup?

Sí. El grup de recreació al qual pertanyo, Gineceu, va aparèixer per donar més visibilitat a la història de la dona en els diferents contextos històrics.

Llavors, qui forma el seu grup de recreació històrica?

Aquest grup està format al complet per historiadores i també restauradores que estan avalades per una llarga trajectòria dins l’arqueologia

Com valora el festival Andosinoi d’Andorra la Vella?

L’Andosinoi és un festival que té la sort de fer-se al lloc immediat de les restes arqueològiques del jaciment de la Roureda de la Margineda, ja que facilita que la informació d’aquest jaciment s’entregui conjuntament amb la seva recreació.

I la Roureda de la Margineda?

La Roureda ha aportat unes restes extraordinàries, uns objectes molt ben conservats i uns resultats moltes vegades sorprenents, de l’edat mitjana a les valls d’Andorra. Aquest jaciment encara té moltes coses a dir.

Vostè és restauradora i conservadora de patrimoni arqueològic. Què es necessita per treballar en aquest sector?

Has de tenir moltes hores d’estudi, aguantar bé la calor, el fred, el cansament i les moltes hores que cal dedicar. Si malgrat tota aquesta duresa ho gaudeixes, estàs fet per a això.

Per què va decidir dedicar-se a la restauració?

El fet que gaudeixo investigant la història sumat a les meves habilitats manuals m’han dut a aquesta professió.

tracking