Saúl Larrayad

“Per ser un bon líder t'has de conèixer molt bé a tu mateix”

Lidera equips i forma líders. 46 anys, coordinador de l’Escola Europea de Coaching a Andorra. Té 20 anys d’experiència en recursos humans i gestió de persones. Fa cursos i formacions a empreses sobre com liderar equips humans.

“Per ser un bon líder t'has de conèixer molt bé a tu mateix”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què ha de tenir un bon líder?

Bones habilitats de comunicació. La comunicació és bàsica i fonamental. I no només en públic, sinó de tu a tu.

El lideratge està més associat a dictar que a cooperar?

Jo separo el líder del gestor. El gestor sí que ha de coordinar, dirigir un equip, definir objectius, fer seguiment, delegar funcions i controlar. El líder és quelcom més, ha de tenir la capacitat de ser conscient realment del valor de les persones.

Conèixer molt bé tothom.

És bàsic, però també s’ha de conèixer molt bé a si mateix. La clau per conèixer les persones és tenir un molt bon autoconeixement. Com actuo, com sóc, quins són els meus defectes i virtuts i també tenir la capacitat de gestionar les emocions, tenir domini de la intel·ligència emocional.

Quins són els principals errors d’un directiu?

Moltes vegades els errors venen d’actuar sense adonar-nos que tenim unes creences que ens autolimiten.

Que tenim assimilades sense ser-ne conscients?

Sí, creences automàtiques. Ens comportem en base a aquestes creences, que durant la nostra vida ens han servit però amb el temps moltes vegades deixen de tenir utilitat i ens limiten.

I és aquí on entra la feina del ‘coach’.

El que fa el coach és donar les eines que permeten a cadascú ser conscient de les seves creences. Saber d’on venen, quin és l’origen... Parlem d’identificar els fets que les van provocar, perquè quan les hàgim identificat podrem intentar transformar-les.

Perdoni, però això és la psicologia de tota la vida.

És que el coaching i la psicologia tenen una història comuna. El coaching ve d’estudis de la pròpia psicologia, però ha aportat una metodologia de treball nova que s’aparta de la psicologia més clínica perquè no aporta solucions ni ofereix cap teràpia.

Llavors què fa?

El que fa és ajudar les persones a trobar el seu propi camí perquè la recepta que em funciona a mi no té per què anar-te bé a tu. Les receptes que poden ser màgiques per a algú no tenen per què servir-te a tu i al teu cas concret. Per tant el que fem és guiar la persona perquè sigui ella mateixa qui trobi el seu propi camí.

Per què diria que s’ha posat de moda el ‘coaching’?

El que m’he trobat jo és que la gent descobreix que les solucions que troba per si mateix són molt més potents que les que et puguin donar els altres. El que em diuen els directius és que els ha aportat una mirada nova i els ha obert unes possibilitats que abans no veien. I quan ho comparteixen té molta potència.

tracking