Daniel Pérez

“La sardana està sempre en plena actitud de canvi”

L’Agrupació Sardanista Andorrana organitza la 17a edició de l’Aplec d’Andorra la Vella Vinculat a l’agrupació des de fa molts anys, Pérez espera que l’aplec (demà a la plaça del Poble o, si plou, al Centre de Congressos a les 17.30 i a les 22.15 hores) reuneixi prop de 500 persones.

“La sardana està sempre en plena actitud de canvi”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quin és l’estat de salut de la sardana al Principat?

La salut de la sardana a Andorra l’anem aguantant. La gent jove que ve, com després marxa fora a estudiar arriba un moment que deixa de fer-ho. Només ve la gent que treballa al país i els de la tercera edat. Però això ha passat sempre.

Quanta gent hi ha a l’agrupació?

Actualment som uns 220. La gent es fa gran i es va donant de baixa. Moltes vegades hi ha socis que es jubilen i els costa arribar a final de mes i es dona de baixa. És una xifra de socis que puja i baixa.

La sardana té millor salut a Catalunya que a Andorra?

A mi em sembla que es troba més o menys igual que aquí. Fa uns dies van venir aquí els de la confederació sardanista de Catalu-nya i ens explicaven el mateix: que hi ha anys que puja i d’altres que baixa. Clar, a Catalunya poden aguantar millor perquè són més població i indubtablement tenen molta més gent. A nosaltres també ens ve gent de Catalunya quan fem l’aplec. Pugen de la Seu d’Urgell, d’Oliana, d’Organyà, de Barcelona o de Lleida. Però no tots els anys.

S’ha avançat enguany l’aplec.

Sí, normalment el fem per Sant Joan, però clar, enguany la revetlla cau en dissabte, s’havia de fer aquella tarda-nit i no tindríem la plaça del Poble. Aquest any el fem demà i no sé com anirà. Tot i que hi ha força reserves d’habitacions de gent de fora.

Quanta gent esperen a l’aplec?

Als aplecs anteriors sempre hem estat al voltant de les 500 persones. Sí que al començament eren menys, unes 250, però ara sempre rondem aquesta xifra. Encara no sabem com anirà, perquè hem hagut d’avançar l’aplec. I també depèn del temps. Si ha de ploure la gent s’ho pensa. Però pensem que tindrem un mínim de 200 persones de fora, més els socis de l’agrupació.

L’aplec està consolidat?

Sí, i tant. Ja són 17 edicions.

Tornant al jovent. Hi ha relleu generacional a Andorra?

Fins ara n’hi ha hagut, de relleu generacional. I esperem que continuï igual. Que arribi jovent amb idees noves, amb molta més empenta. I també que es mantingui l’aplec, que ara el fem amb el suport del comú d’Andorra la Vella. Esperem que continuï per molts anys i poder seguir invertint en la cultura.

Atraure més jovent passa per modernitzar la sardana?

La sardana està sempre en plena actitud de canvi. Abans la sardana es feia a deu tirades, nosaltres a Andorra fa anys que les fem a set tirades. Estem a un màxim de 5 o 7 minuts per sardana, quan en deu tirades se superen de llarg els deu minuts. No és el mateix que una sardana sigui curta que una sardana sigui llarga. A la gent li costa entrar. La sardana és una dansa matemàtica i et pots perdre.

tracking