Susanna Ferran

“Cada cop hi ha més joves interessats en la cooperació”

L’any 2014 va anar a l’Himàlaia a realitzar un projecte de fotografia participativa
L’andorrana va explicar la seva experiència fa uns dies en una xerrada sobre voluntariat i col·labora amb la fundació Muntanyencs per l’Himàlaia, solidària amb els nens de les muntanyes del Nepal.

“Cada cop hi ha més joves interessats en la cooperació”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ja han passat uns quants anys. Però, en què va consistir el seu voluntariat?

Va ser un voluntariat una mica singular perquè no va ser un voluntariat diguem, típic. Vaig anar a passar uns dies al Kailash home (la llar d’acollida de nens pobres de les muntanyes del Nepal a Katmandú) amb l’objectiu de tenir l’experiència de viure amb el centenar d’infants i fer un projecte de fotografia participativa. No va ser un voluntariat com el que s’entén com a tal perquè Munta­nyencs per l’Himàlaia no en fa d’aquest tipus.

Què va fer amb els nens?

Vaig estar compartint amb ells el dia a dia durant deu jornades. Va coincidir que els nens estaven d’exàmens, anaven a l’escola i tenien uns horaris molt ferms. El que nosaltres els proposàvem quan tornaven eren activitats d’oci que no els atabalessin gaire com, per exemple, mandales. Els vam dir human mandales, perquè els creàvem amb els nens per parlar de conceptes filosòfics. També vam demanar a cada nen què volia ser de gran, perquè a la fundació li va bé tenir aquesta informació, i ho vam combinar amb un retrat de cada nen. Hi havia de tot, hi havia pilots, infermers, metges, de tot. Però em quedo amb un nen que va dir que ell quan fos gran el que volia ser era somiador.

Què és un projecte de fotografia participativa?

Va ser un projecte de fotografia participativa en el sentit que vam estar molt de temps preparant les activitats per fer-les amb els nens. Al final vam fer un vídeo i vam estar comentant totes les activitats que havíem fet per transmetre aquests conceptes.

Ha fet més voluntariat?

En vaig fer un de típic fa uns quants anys al Senegal amb una ONG de Barcelona i vam estar vivint vàries setmanes amb famílies d’aquell país per fer xerrades sobre la sida i posar en marxa un sistema de gestió de residus.

Què li han proporcionat vitalment els voluntariats?

Aprens a tenir un punt de vista obert i a relativitzar, perquè si ens quedem en un lloc tancat el punt de vista que tenim és massa petit i no t’adones que al món hi passen moltes coses. Ens pensem que ajudar és molt difícil i només pel fet d’estar allà, passant el dia amb ells, ja és suficient.

Manté relació amb les ONG?

Continuo col·laborant amb Muntanyencs per l’Himàlaia. Part de la meva obra són edicions limitades i del que venc dono un 10% a la fundació. I arran de la xerrada sobre voluntariat de fa uns dies organitzada pel Carnet Jove Andorra m’han tornat a entrar ganes de fer alguna cosa amb una ONG.

Joves i voluntariat... Diuen que són egoistes els joves actuals.

Hi haurà de tot, però cada cop hi ha més joves interessats en la cooperació internacional. Algú et dirà que són més egoistes, però jo vaig veure molts joves a la xerrada i molt d’interès.

tracking