Xiao Jingyi

“La cerimònia xinesa del te va més enllà del fet de beure”

En el temps lliure fa tallers per difondre la cultura xinesa. 24 anys. Resident a Pequín durant gran part de la vida, ara estudia un màster sobre les relacions entre la Xina i la Unió Europea a la Universitat Autònoma de Barcelona.

“La cerimònia xinesa del te va més enllà del fet de beure”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com es podria explicar breument el significat de la cerimònia del te a la Xina?

La cerimònia del te xinesa va més enllà del fet de beure. És tracta d’un acte molt vinculat a la tradició i a la cultura del país des de l’antiguitat. Així mateix, prendre te està relacionat amb una vida sana, ja que és beneficiós per a tot el cos. Amb tot, cal dir que depèn de la zona del país la cerimònia és bastant diferent, ja que al sud hi ha molta producció i la població en beu de manera quotidiana i al nord no és tan habitual.

Diu que beure te està relacionat amb la tradició.

Sí. De fet té relació amb les tres grans tradicions de la Xina. En primer lloc amb el budisme, en què s’utilitza per aconseguir el relaxament i l’harmonia de tot el cos. D’altra banda, en el taoisme el te té una funció més espiritual perquè et serveix per comprendre el món i l’univers. Podríem dir que representa la unió del cel amb la persona. Finalment, al confucianisme el te s’empra com a cortesia. És a dir, per fer una cerimònia en què es pugui mostrar tot el respecte envers els convidats a l’acte.

Tot aquest ritual sembla molt diferent d’allò que es fa a Occident.

La veritat és que sí. Per exemple, a Espanya o Andorra la gent pensa que el te és una beguda ràpida (riu). En canvi, a la Xina, independentment de la zona del país i la tradició, és una beguda que realment s’utilitza per parlar amb tranquil·litat, sobretot de coses importants, i per relaxar-se una bona estona. També hi ha una diferència respecte al te en si mateix. I és que, mentre als europeus els agrada que tingui una olor més intensa, a la Xina ens guiem fonamentalment pel gust.

Quines varietats de te hi ha?

A la Xina hi ha sis tipus de te diferents: vermell, groc, blanc, negre, verd i oolong. La cerimònia és la mateixa amb tots, però segons la varietat l’aigua ha d’estar més o menys calenta.

Llavors, quins són els passos a seguir per fer una cerimònia xinesa?

Breument, el primer dels passos a fer és el més bàsic: escalfar l’aigua. Després, s’ha de posar sobre la taula tot allò que farem servir durant la cerimònia, com ara la tetera o els gots per beure el líquid. Seguidament, hem de presentar a tots els presents el te que s’utilitzarà i després passar per l’aigua calenta la tetera i els gots per netejar-los. Aquesta acció amb l’aigua s’anomena despertar la tetera o el got. Finalment, es posa l’aigua dins la tetera amb el te i, després d’esperar uns minuts, ja podem oferir la beguda als nostres convidats.

El te no només és important a la Xina.

Efectivament, el te és important a tot Àsia. De fet, té un paper molt rellevant al Japó, Corea del Sud i a la Xina, però també, i gràcies als migrants, a Malàisia i a Vietnam. A més, es consumeix a tot el món.

tracking