Joan Torner

“En vint anys la superació del càncer s'ha doblat”

En Joan petit era un nen a qui li agradava molt l’hoquei La fundació catalana que porta el seu nom organitza la festa-torneig que se celebrarà el 19 de maig al poliesportiu de l’Estadi Nacional. Els beneficis aniran destinats a la investigació del càncer infantil

“En vint anys la superació del càncer s'ha doblat”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La festa Joan Petit, molt coneguda ja a Catalunya, arriba aquest mes a Andor­ra. Com és?

Des del 2001 fem aquesta festa de manera itinerant pels municipis de Catalunya lligada a la Federació Catalana d’Hoquei i als diferents clubs que ho van sol·licitant. El 2012 la vam fer a la Seu d’Urgell i aquest cop toca a Andorra.

Per què una festa-torneig?

El proper 19 de maig pujaran 300 jugadors d’hoquei patins que tenen entre 3 i 6 anys i en total s’esperen més de 2.000 persones. Es jugaran partits de lliga i es faran jocs i tallers al poliesportiu de l’Estadi Nacional dedicats als més petits.

Esperen molta mobilització de la ciutadania andorrana?

La veritat és que esperem que Andorra respongui molt bé perquè és un projecte de país, i ho demostra el fet que compta amb el suport del Govern, l’Assandca, l’Andorra Hoquei Club i la Federació Andorrana de Patinatge.

Tot gira al voltant de l’hoquei patins. Per què?

A en Joan petit de la casa li agradava molt, i va patir un càncer.

I fa 18 anys van impulsar la fundació que porta el seu nom.

Sí, durant tot aquest temps el que hem donat a la investigació puja als 500.000 euros. Hospitals com el Sant Pau o el Vall d’Hebron treballen en línies de recerca i actualment són el referent en la investigació a tot l’estat espanyol.

I en tot aquest temps, com diria que ha evolucionat la recerca en el cas del càncer?

Doncs ha sigut molt maco perquè en 18 anys el grau de superació del càncer pràcticament s’ha doblat i ara tenim un percentatge de superació molt alt, del 80%.

Per tant, de cara a les pròximes dècades es podria vèncer la malaltia.

Sí, segurament en uns anys es pugui curar. També depèn del tipus de tumor. El tumor que patia en Joan, per exemple, que era cerebral, és molt més complicat perquè la zona és difícil d’abordar.

Han notat com el nivell de conscienciació és molt més accentuat en el càncer infantil?

El que passa és que els nens ajuden molt a sensibilitzar. I no per aspectes que es veuen a primera vista, com és la caiguda dels cabells; això només són efectes. Ha ajudat molt a entendre que els nens són molt valents i aguanten molt bé.

Més que els grans?

Els nens sensibilitzen molt, però el càncer no té edat. Una de cada tres persones patirà càncer al llarg de la seva vida. Et pot tocar a tu o el teu fill.

tracking