Raül Mas

“Torna a haver-hi interès pels productes artesanals”

En el seu temps lliure es dedica a fer, entre altres coses, musicadura Coincidint amb la celebració del Mercat de la Vall cada primer dissabte de mes, oferirà un taller pràctic per ensenyar a fer decoracions geomètriques en capses de fusta.

“Torna a haver-hi interès pels productes artesanals”Enric Revuelta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de quan té interès per fer musicadura?

A això ja s’hi dedicava el meu avi, que era fuster i artista. Ell treballava amb la fusta, la ceràmica i també les aquarel·les, i veient-lo en vaig aprendre.

Quines singularitats tenen aquests objectes?

Són elements geomètrics i era un mètode decoratiu de la fusta segles enrere. Abans eren els mateixos fusters qui feien el moble i el decoraven amb algunes trames de musicadura, però es guanyaven la vida com a fusters, fent el moble sencer. També és un art que feien servir els pastors i la gent per decorar els materials ells mateixos.

Quin valor tenen?

És incalculable. Les peces no es poden vendre perquè tenint en compte el temps que hi dediques, si ho haguessis de compensar econòmicament, el preu es desorbitaria i la gent no ho compraria.

Què li ha ensenyat el seu avi?

El meu avi m’ha ensenyat a tallar la fusta o com agafar les eines per no tallar-me. També m’ha mostrat mètodes per fer sanefes i les trames que es poden fer. En definitiva, els recursos i combinacions per poder anar fent i després vaig continuar aprenent. De fet, encara ho estic fent.

Quines són les qualitats que cal tenir per fer una musicadura?

Paciència, sobretot, perquè hi ha processos que són una mica repetitius. Has de ser una mica hàbil amb les mans, que se’t donin bé les manualitats i després cal tenir una mica d’imaginació per saber combinar bé els diferents elements. Hi ha manuals a internet que et poden donar idees.

Aquestes qualitats es poden adquirir amb el temps o ja es neix amb elles?

Personalment, crec que es poden adquirir amb el temps. És veritat que a vegades hi ha gent en algun taller que veus que li costa, però en general es pot aprendre a fer. Es necessita cert temps, però en realitat es tracta de saber dominar els quatre o cinc elements clau i saber-los combinar.

Ara munten un taller els dies del Mercat de la Vall?

Vam fer un taller fa dos anys i ara en farem un altre en el marc del Mercat de la Vall, que es fa el primer dissabte de cada mes fins a l’octubre. El taller serà continuat durant els cinc dies de mercat que queden. De moment, no tenim res més planejat, però si trobem gent que s’hi va inte-ressant ens plantejaríem fer trobades per ensenyar i compartir idees. Però això encara està en desenvolupament.

Hi ha gent que s’hi dedica quan té temps lliure?

La gent interessada a fer-ho busca el temps per poder dedicar-s’hi. Aquests tallers que farem també seran una prova per veure com va. Creiem que pot sortir bé. Veient el mercat, sí que sembla que la gent comença a tornar a estar interessada en els productes fets de manera artesanal.

tracking