Txell Dilmé

“Fer teatre et pot ajudar a superar molts obstacles”

Creant teatre espontàniament. A punt de complir els 14 anys. Estudia a L’Animal Escola de Teatre i diumenge participarà en el primer matx d’improvisació organitzat pel centre i l’Associació Pirineus Creatius. La cita serà al Prat del Roure a les 16.30 h.

“Fer teatre et pot ajudar a superar molts obstacles”T.D.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En què consistirà aquesta activitat?

És una competició teatral. Ens dividim en dos equips, per escoles. El públic proposa una sèrie de temes, i a partir d’aquí, l’àrbitre ens dona un títol i ens diu quina modalitat d’improvisació hem de fer.

Quins tipus d’improvisació existeixen?

Pot ser mixta, si la fan els dos grups al mateix temps, o comparada, primer un equip i després l’altre. També pot ser una improvisació musical, és a dir, cantant, o muda, només amb gestos. No saps què et pots trobar.

Per què vas decidir apuntar-t’hi?

En acabar una classe, la directora de l’escola, la Irina Robles, ens va parlar d’aquest matx. Amb unes amigues ens vam decidir a provar-ho perquè l’experiència pot ser molt divertida i et permet conèixer altra gent que comparteix la mateixa afició.

Ja sabeu com serà el vostre equip rival?

Sí, aquest dimarts vam fer uns assajos a la Seu, on ens van explicar quins temes podrien sortir, i on vam estar fent diferents proves. I aquests exercicis ens van servir precisament per trencar el gel amb els membres de l’altre equip. Com que vam treballar amb grups formats per alumnes de les dues escoles, ens vam acabar fent molt amics.

Havíeu treballat els matxs d’improvisació a l’escola de teatre?

Sí, perquè és un exercici bastant habitual. Sobretot a començament de curs, quan encara no estàs treballant amb una obra, fer matxs d’improvisació serveix per agafar pràctica i conèixer els teus companys de classe. De mica en mica, vas agafant experiència.

Quines aptituds cal tenir per fer una bona improvisació teatral?

Sobretot, has de saber controlar-te molt bé: no pots riure, no pots encallar-te... tot això penalitza en aquests concursos. També has d’estar molt concentrat i no sortir del tema que t’han proposat. I també tenir la capacitat de crear un personatge des de zero, i l’habilitat d’interactuar amb els teus companys de grup. La improvisació reforça molt el treball en equip.

T’agradaria dedicar-te al teatre?

M’encantaria. Vaig començar fa més de quatre anys, quan en tenia 9, i ara és una cosa que no puc deixar. A més, fer teatre et pot ajudar a superar molts obstacles, i a mi m’ha ajudat molt.

En quin sentit?

En el meu cas, perquè tenia problemes d’aprenentatge. Em posava molt nerviosa als exàmens i no em recordava del que havia estudiat. Per això la meva mare va decidir apuntar-me a teatre: a base de memoritzar i treballar els textos agafes una disciplina. I tot això em va servir de molt, després a l’escola.

tracking