Quim Vilamajó

“Volem poder decidir sobre la nostra vida, com tothom”

Els prejudicis davant el mirall. Parla del que fa amb tanta convicció, que empeny qui l’escolta a observar amb atenció tots els detalls d’‘I am able’, l’exposició que ha muntat a la Seu fins a final de mes.

“Volem poder decidir sobre la nostra vida, com tothom”M. V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot just al principi de l’exposició, un cartell interroga l’espectador sobre la idea de ‘capacitat’. Què vol dir per a vostè ser capaç?

Ser capaç no és tenir més o menys habilitats que un altre. Per a mi, ser capaç és tenir l’esperit de superació personal que cal per fer front als problemes que et trobes cada dia, encara que ens costi. Per això no m’agrada que a les persones amb síndrome de Down se’ns consideri o se’ns anomeni minusvàlids.

Com els hem de dir?

Plusvàlids! Perquè hem d’aportar un esforç suplementari per poder fer la nostra vida, i tot i així ens en sortim!

Aquesta lluita diària és el que ha volgut reflectir a l’exposició?

L’exposició proposa un conjunt d’elements perquè tothom pugui reflexionar sobre el que la societat entén com a normal i sobre la manera com mirem la gent que tenim al costat. No hauríem de fixar-nos en les persones per allò que puguin tenir de dolent, sinó tot el contrari.

Quina resposta ha rebut de les persones que han vist l’exposició fins ara?

Ha estat una resposta molt bona. Molta gent m’ha fet arribar els seus comentaris favorables i missatges de suport a través de Twitter.

Pensa que la societat ha evolucionat prou favorablement en relació amb les persones amb síndrome de Down?

En general, ara la situació és força millor que temps enrere, quan se’ns insultava i ens deien subnormals. Ara tenim associacions que no teníem abans i que ens ajuden en molts aspectes per poder tirar endavant. Però al mateix temps, hi ha molta gent que ens vol sobreprotegir perquè no ens passi res, i jo estic en contra que això sigui així.

Per què?

Perquè els fa por que ens equivoquem o que prenguem mal... I no pensen que també tenim dret a prendre les nostres pròpies decisions. Volem tenir la llibertat de poder decidir la nostra vida, com qualsevol altra persona.

Quines altres actituds creu que haurien de canviar?

Encara hi ha molts prejudicis que perduren de fa temps, sobretot perquè no es coneix prou la nostra realitat. Per exemple, molta gent pensa que les persones amb síndrome de Down som malalts. Jo no estic malalt! No estem malalts, som persones com qualsevol altra!

És per això que l’exposició inclou fotografies del seu dia a dia?

Amb les fotografies que formen part de l’exposició, la gent que vingui a veure-la podrà descobrir moltes coses de la meva vida i adonar-se que no és tan diferent de la seva.

tracking