Ángel Vicioso

“Andorra decidirà el campió de la Vuelta a Espanya”

A l’elit del ciclisme mundial des del 1999 fins a l’any passat, quan va retirar-se
40 anys. Nascut a l’Aragó però resident a Andorra, té al seu palmarès victòries al Giro d’Itàlia, la Volta a Catalunya o la Volta al País Basc.

“Andorra decidirà el campió de la Vuelta a Espanya”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què va escollir Andorra per fixar-hi la residència?

Vaig decidir venir aquí perquè Joaquim Rodríguez va arribar el primer i m’ho va recomanar. Llavors érem companys d’equip al Katusha i ens va semblar un molt bon lloc per entrenar i preparar les grans voltes. La veritat és que aquest és un lloc fantàstic perquè els ciclistes es preparin.

Sembla que el Principat agrada molt als ciclistes d’elit.

És un país petit que et permet, en cinquanta quilòmetres a la rodona, fer molts ports d’una exigència bastant alta. Això no ho tens a cap lloc més. Aquí es poden fer concentracions en altitud. Pots estar en un bon hotel a 2.300 metres d’altitud i sortir a entrenar a prop.

Vostè va notar millores des que va començar a viure a Andorra?

A partir de començar a viure i entrenar cada dia aquí vaig notar moltíssima millora quant a l’escalada de ports. Per aquestes carreteres estàs treballant quasi al màxim durant una hora. Hi ha ports de fins a cinquanta minuts.

El clima pot ser un problema a l’hora de sortir a rodar.

A partir de l’abril aquí s’està molt bé i els professionals ja poden començar a preparar-se per al Giro d’Itàlia. El Tour de França i la Vuelta a Espanya també es poden entrenar a Andorra, perquè no fa una calor excessiva. Tots els cor­redors coneixen Andorra i saben que aquí s’hi està molt bé.

La Purito té un gran èxit, veurem algun dia la Viciosa?

De moment amb la Purito estem bé (riu). Jo ja li donaré un cop de mà en allò que necessiti.

La Vuelta a Espanya passa aquest any pel Principat.

Sí. Tenim dues etapes, una amb final al coll de la Rabassa i l’altra, l’antepenúltima, és l’etapa reina d’enguany i marcarà la cursa. Així que més que probablement Andorra decidirà el campió de la Vuelta a Espanya.

Com veu el futur del ciclisme espanyol?

El futur està assegurat. Hi ha cor­redors de gran nivell com Mikel Landa o Marc Soler. No obstant això, serà molt difícil que arribin al nivell que va donar la generació de Joaquim Rodríguez, Alejandro Valverde o Alberto Contador.

Parla de Valverde, la darrera glòria en actiu de la seva generació.

És increïble com ho fa tot, és impressionant. El que està fent amb 37 anys no té nom. Ha estat parat un any i mig per una lesió terrible i arriba a la Volta a la Comunitat Valenciana, una de les primeres carreres de l’any, i la guanya.

Vostè ha sigut gregari de grans líders durant molts anys.

Sí, com Beloki, Escartín, Purito o Heras. De vegades he pensat per a mi mateix que podria haver gua­-nyat l’etapa, però la valoració dins de l’equip del treball de gregari és molt bona i la dels líders, també. M’ha agradat fer-ho.

Qui creu que guanyarà les tres grans voltes d’aquest any?

Vincenzo Nibali el Giro, Chris Froome el Tour i Mikel Landa la Vuelta a Espanya.

tracking