Agustín Roios

“No es pot cobrar realment el que costa fer una mona”

Afirma que els congelats han fet molt mal als flequers. 30 anys fent de forner, el temps que fa que és a Andorra. Reivindica les virtuts del pa i els pastissos artesans i sosté que els de les grans superfícies són nocius per a la salut.

“No es pot cobrar realment el que costa fer una mona”Sònia Bagudanch

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quin és el secret d’una bona mona?

La passió que tinguis per fer-la. És quelcom creatiu, has de tenir temps i fer el que tu et vas imaginant.

Què fa servir per inspirar-se?

Cada any intento fer quelcom nou i diferent per anar variant.

Com han anat canviat les mones amb els anys?

No han canviat gaire. El que canvia són les figures perquè la canalla el que vol és el ninotet i cada any hi ha una pel·lícula de dibuixos animats diferent.

Aquest any quina ha estat la novetat?

La Catwoman, el Catnoir i Frozen, que ja va ser la més demanada l’any passat i aquest any també. La Catwoman està agradant però Frozen aquest any està sortint molt.

Quina és per a vostè la mona tradicional de tota la vida?

La de fruita confitada. Melmelada de préssec i fruita confitada a sobre. Després es fa tot el que vulguis amb trufa, xocolata, mantega, ametlles...

Les mones valen el que costen?

Uf! Si haguéssim de cobrar les hores que hi ha... Tardem molt. Has de desfer la xocolata, emmotllar-la, retallar la figura, que totes les faig jo, i després muntar-la peça per peça. Les mones les cobrem a uns 30 o 35 euros de preu mitjà. No es pot cobrar realment la feina que porta fer una mona.

Quantes hores hi ha darrere d’una mona?

Doncs imagina-t’ho... Jo m’hi estic tres mesos. És acabar Reis i ja em dedico a les mones perquè si no, no tens temps.

O sigui que si haguessin de demanar el que costa...

No ho podríem cobrar! També s’hauria de cobrar el que porta. Si a sobre cobres les hores que hi estàs seria massa.

Cada cop la gent va més als supermercats a comprar mones?

Les mones no, segueixen venint aquí. Tenim clients només per a diades com aquesta, gent que ja sap que ho fem tot artesà, que no tenim res congelat. N’hi ha que només venen a buscar la mona o el tortell de Reis. A un brioix no és el mateix posar-hi tres ous que sis o oli d’oliva en comptes de mantega. La crema la fem natural i amb llet, no amb pols. I la nata és fresca i no de pot, que és artificial.

Com ha afectat això els flequers artesans?

Els congelats ens han fet molt de mal. Tu vas a un supermercat i tenen mil classes de pa acabat de fer que és molt bo si te’l menges en aquell moment, però a la nit ja el pots llançar. En canvi el nostre pa vens demà i es pot menjar. Però la gent això no ho veu.

Afecta la salut aquest pa?

Una barra de pa congelat es queda en pasta un altre cop. Això fermenta dins l’estómac i et fa mal. El nostre pa, no, és pa de tota la vida, com s’ha fet sempre.

tracking