Eva Royo

“És tan important ajudar a integrar-se com ensenyar”

Llicenciada en Filologia Catalana, imparteix els cursos gratuïts de català al centre d’autoaprenentatge de la Massana i també ho farà en el futur espai d’Escaldes.

Eva Royo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sempre s’ha dedicat a la docència?

Sí, sempre he fet classes de català a adults. Anteriorment havia fet alguns treballs de correcció a la televisió i la meva vida professional ha estat lligada al català.

Per què va decidir dedicar-se als cursos per a adults?

La meva idea inicial era treballar en un centre editorial, però va sortir un edicte per treballar al centre d’aprenentatge i m’hi vaig presentar. Fa setze anys que faig classes per a adults i és molt gratificant veure l’evolució d’una persona que comença des d’un nivell gairebé zero i que és capaç de treure’s un nivell alt de català.

Quin tipus de relació s’estableix amb els alumnes adults?

És una relació molt propera perquè la gent s’acaba agafant molt a tu i és una relació més individualitzada. No és la mateixa relació que tens amb els adolescents.

També s’ha trobat amb casos en què els alumnes li han demanat ajuda en aspectes de la vida quotidiana?

Si ve algun alumne que té un determinat problema el derivem a la gent que creiem que el pot ajudar. Ens trobem amb casos d’alumnes que acaben d’arribar a Andorra i que algun cop hem hagut de derivar als departaments d’Ocupació, d’Afers Socials o d’Educació perquè puguin obtenir la informació que busquen.

El vessant humà té molta importància en la seva feina?

Sí. Hi ha un vessant més humà perquè hem de treballar per ajudar. És tant o més important ajudar la gent a integrar-se al país com ensenyar el català. També fem sortides culturals per ense-nyar casa nostra a la gent que acaba d’arribar i també als andorrans que hi estiguin interessats.

Quan està fora de l’horari laboral, li costa desconnectar?

Fora d’hores de feina també recomano a gent que treballa en un restaurant o en una botiga sobre els cursos de català que hi ha i els he arribat a donar targetes.

Com treballa la motivació?

Un adult ve perquè té un objectiu: preparar un examen o aprendre a parlar català. Normalment ja ve amb una motivació, i a partir d’aquí nosaltres l’anem motivant dia a dia perquè aconsegueixi la fita que s’ha marcat.

Vostès ofereixen dues possibilitats per aprendre el català: el mètode d’autoaprenentatge i les classes presencials. Quins són els avantatges de cadascun?

Hi ha gent que té el costum de tenir un professor i necessita anar a classe i tenir companys, mentre que hi ha altres alumnes que necessiten més el mètode d’autoaprenentatge. Crec que és un model que s’hauria d’aprofitar molt més perquè dona moltes més facilitats i aprens al teu ritme.

Què aportarà pel que fa a recursos el nou centre d’aprenentatge d’Escaldes-Engordany que està previst que s’inauguri el dia 22?

Tindrem els dos models d’aprenentatge en un mateix espai: les classes presencials i les d’autoaprentatge, cosa que ens permetrà organitzar classes de conversa.

tracking