Jesús Castillo

“Pinto molt romànic, és un tresor que té el país”

Pinta paisatges emblemàtics d’Andorra amb aquarel·la. Va néixer a Santander l’any 1957 però fa 30 anys que és al país. Regenta la llibreria-papereria Papir d’Encamp, on ven llibres de segona mà. Hi exposa les seves obres.

“Pinto molt romànic, és un tresor que té el país”P. M. A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les pintures que es poden veure a la llibreria són totes seves?

Sí. Són aquarel·les i també faig gravats amb tinta. El que hi ha a la llibreria són paisatges d’Andor­ra. Pinto molt romànic, és un tresor que té el país. A més, les aquarel·les les venc als turistes i és el que agrada. De tant en tant també pinto abstracte.

Per què va començar a pintar?

Sempre m’ha agradat dibuixar, des de petit. Una vegada, fa vint anys, estàvem de vacances a casa de la meva dona, era summament avorrit i m’hi vaig posar. Llavors plasmava paisatges de la meva terra, Cantàbria.

Ara dibuixa esglésies i munta­nyes d’Andorra. Es desplaça ‘in situ’ als llocs per pintar tots aquests paisatges?

Em guio per fotografies. Amb el clima del país, una altra cosa es faria difícil. Però els dibuixos de muntanyes no són pas imaginats, a les pintures hi ha el pic alt del Cubil, la vall d’Incles, els Pessons o Pal, per exemple. Quan pinto recreo l’entorn per evitar posar-hi senyals de trànsit o cables.

La gent els compra?

Sí, i em fan encàrrecs perquè pinti llocs determinats. M’he professionalitzat una mica en la venda i també faig punts de llibre amb la torre de Caldea, racons d’Encamp, del Pas de la Casa, com l’antiga oficina de turisme o l’església, i d’altres punts. És una idea que em va donar un noi de l’oficina de turisme, en Manel. Del Pas hi ha poca cosa de record amb imatges del poble, més enllà d’alguna fotografia o imant, i als francesos els agraden els punts de llibre, els col·leccionen.

És difícil guanyar-se la vida amb la pròpia obra?

Sí. No es dona prou valor a l’art. Vaig fer un dossier i el vaig presentar al comú per si els punts de llibre es podien vendre a l’oficina de turisme, vaig oferir-me a deixar-los en dipòsit un expositor i també ho he proposat a Andorra Turisme, a Caldea i a Casa de la Vall, però sembla que no pot ser.

Quina formació artística té?

Soc autodidacte.

I quan pinta?

La llibreria la tanquem diumenge a la tarda i en aquell moment em tanco a pintar.

Ha pogut fer exposicions?

Sí. En poc temps, tres. Vaig parlar amb Trini Marín i vaig poder exposar a la tercera planta del Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE). He exposat també al comú d’Encamp i al Bingo Star’s.

A la papereria hi té una extensa col·lecció de llibres de segona mà. Tenen bona acceptació?

Sí, aquí no hi estem gaire acostumats, però demano a la gent que no tiri llibres, que me’ls porti. La idea se’m va acudir en una visita a París, on hi ha llibreries de fins a quatre plantes de segona mà.

tracking