Anna Marquès

“Cada vegada estan ofegant més la gent que té gossos”

A favor que els que tenen gossos paguin una taxa si hi ha facilitats
Presidenta de l’Associació Canina, insisteix en la bona educació dels amos i critica que es vulguin posar impostos quan no hi ha suficients espais aptes per a animals.

“Cada vegada estan ofegant més la gent que té gossos”A.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És parla molt ara de la bona educació dels animals. S’ha posat de moda?

Sí, bàsicament per programes mediàtics que han fet més proper aquest tema tot i que la idea que han transmès no és la correcta.

Per què?

S’ha fet molt com un xou. Apareix un gos que té un problema i se li soluciona en trenta minuts. Sembla que tinguem una vareta màgica i no és així.

Vol molt de temps?

Depèn de la problemàtica i de l’actitud dels propietaris. De vegades si hi ha conductes serioses es poden trigar mesos.

Com és el dia a dia d’un educador d’animals?

Et trobes de tot, des de propietaris superresponsables que et truquen a la mínima fins a gent que ho ha portat al límit i ve quan el gos està descontrolat. Ve amb l’ultimàtum o l’eduques o el porto a la gossera, et trobes amb una pressió afegida. Arriben gossos amb nivells d’estrès elevadíssims i que ja han mossegat persones o altres gossos.

Mal assumpte.

Si has de conviure amb un ésser viu hi ha d’haver unes mínimes normes de convivència. És com tenir un fill i esperar que surti perfecte sense educar-lo.

Potser també hi té a veure l’educació dels amos.

Sí, sovint la problemàtica deriva d’una convivència no adequada de no prestar prou atenció a les necessitats del gos. Hi ha gent que realment no té els coneixements per educar un gos o el caràcter de l’animal no s’avé amb el seu. Molts propietaris es troben superats pels gossos.

Hi ha casos impossibles?

No, el límit el posen les persones i la paciència que tinguin per donar al gos el temps suficient per rehabilitar-se.

Està d’acord amb el cens d’ADN o la taxa per tenir animals?

Hi podria estar d’acord si es prenguessin mesures. Si hi ha espais habilitats perquè la gent pugui treure-hi els gossos em sembla correcte, però és injust posar impostos i no facilitats. Cada vegada estan ofegant més els que tenen gossos.

I no n’hi ha prou, d’espais.

A Escaldes hi ha un parell de pipicans que estan bé, però tot i així són petits, i a la resta de parròquies hi ha més manca d’espais. I provoca problemes de conducta.

Sorprèn que en un país com Andorra no hi hagi prou espais?

Tenim un país amb molta muntanya i la normativa diu que no podem deixar anar els gossos. Cada cop que trec la corretja al gos soc conscient que cometo una irregularitat i em poden multar. És incoherent que no es permeti, s’hauria de poder deixar anar el gos en alguns llocs.

tracking