Vicenç Moretó

“La barba dona confiança per 'pavonejar' davant una noia”

Participa en un taller per a professionals d’Andorra. 44 anys. És la segona generació de barbers i regenta una de les barberies més
famoses de Barcelona. Al seu establiment hi van persones de tot el món.

“La barba dona confiança per 'pavonejar' davant una noia”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es defineix més com a barber o com a per­ruquer?

Tots dos són correctes, perquè jo treballo amb barbes però també faig tall de cabell masculí. El concepte barber és lleugerament més ampli perquè el perruquer es limita als pèls del cap i els barbers també treballen amb els de la cara.

Durant anys les barberies estaven en perill d’extinció i ara sembla que revifen, és així?

Totalment. La moda de portar els cabells llargs va matar les barberies i els barbers es van haver de reconvertir en perruquers gràcies a les ensenyances de les perruqueres, que estaven més acostumades a tallar cabells llargs.

I com és que han tornat?

Per una part perquè les cases comercials van tornar a apostar pels tractaments de la barba i fer formació específica, però el que va fer revifar el sector va ser l’arribada dels hipsters.

Vol dir que els ‘hipsters’ van recuperar les barberies?

Sense cap mena de dubte. La barba no ha marxat mai, però conceptes com ara barbes i barbuts, tan associats a ells, van fer revifar el negoci i el van expandir.

Què l’atreu de treballar amb la barba?

Jo soc barber de segona generació i sempre m’han atret perquè és el meu ofici, però vaig tenir la sort de ser un dels pioners a Espanya a especialitzar-m’hi, tant per formació com per incloure els meus treballs a les meves col·leccions. Recordo que al principi havíem d’animar la gent perquè es deixés una mica de barba, i així vam començar.

Es necessita una barba imponent per haver-la de tractar?

No et pensis, perquè de fet, gràcies a les barbes, les persones calbes hem tornat a anar la barberia. Si te’n deixes una miqueta, et dona joc per anar-hi i que te l’arreglin, t’hi posin perfum, i com a element ornamental millora les faccions de la persona. Sense ella, jo semblaria més jove, i tenir-la em dona seriositat.

És a dir, que aporta un plus de cara a tractar amb terceres persones.

Exacte. Tenir barba dona més confiança quan vols pavonejar davant d’una noia o per tancar un negoci, sense cap dubte. És com un escut per als homes. El cervell sap que hi ha alguna cosa que crida l’atenció i per això, durant anys, ha estat lligada al poder.

És un especialista en la matèria i té un centre de referència. Li ve gent de molts països?

En una ciutat com és Barcelona, amb el turisme que tenim, ja t’ho pots imaginar. No és que tots vinguin expressament per mi, però sí que tenim clients de 95 països diferents i és un orgull que professionals de molts llocs del món recomanin el nostre centre.

Treballa amb famosos?

No ho he fet mai però perquè no ens hem posat mai d’acord. Ells són persones molt ocupades que estan acostumades que els atenguin quan volen, i nosaltres també ho estem, de manera que per a o per b, mai no ens hem trobat.

tracking