Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Peter Muñoz

“El futbol cada cop tracta més el tema emocional”

L’FC Andorra és el primer beneficiat del país d’unes tècniques ja implementades al Canadà, els Estats Units, l’Amèrica del Sud i alguns punts d’Europa.
Millorar el rendiment esportiu coneixent el cos i la ment

“El futbol cada cop tracta més el tema emocional”

Millorar el rendiment esportiu coneixent el cos i la ment

Actualitzada 23/11/2017 a les 20:32
Què és el ‘biofeedback’ i ‘neurofeedback’?
Ajudar les persones a millorar el seu rendiment. En el meu cas m’he dedicat al món esportiu, tot i que és traslladable a altres branques, com ara la medicina.

De quina forma s’aplica?
Estant connectat a un programa de l’ordinador per conductància, temperatura, respiració, o les unitats de mesura de les ones cerebrals i les activitats musculars. I aleshores cada dia se n’aprecia l’evolució. Prèviament es realitzen una sèrie d’anàlisis, proves i qüestionaris.

Quins objectius s’assoleixen amb el ‘biofeedback’?
Es redueix l’estrès, l’ansietat i la tensió muscular abans, durant i després de la competició.

I amb el ‘neurofeedback’?
Vull deixar clar que les dues especialitats no van juntes, però estan relacionades. Aquesta és més neurològica, és a dir, canvia o modifica les ones cerebrals. En aquest cas, es treballa en funció de les necessitats dels esportistes. És un aspecte força més concret amb la ment.

Per què va decidir estudiar-les?
En un primer moment em vaig interessar en el coaching, que és com guiar una persona cap als seus resultats, fent un màster. Volia saber-ne més i vaig estudiar programació neurolingüística [PNL] o com tenir idea de la ment i treballar les creences de la gent, perquè s’entengui i es trobi. Finalment, a Toronto vaig cursar biofeedback i neurofeedback.

I fins aquí?
Ara em trobo endinsat en un projecte que ho petarà molt. Encara no puc dir-ne res.

És innata la facilitat que transmet per tractar amb gent?
Això em ve de la infància, pel fet de deixar el Canadà i aterrar a Catalunya amb 10 anys sense conèixer ni el català ni el castellà. A més, a l’escola vaig haver de repetir un parell de cursos i em vaig obligar a entendre tothom d’una manera que no fos amb la comunicació.

A part dels de l’FC Andorra, ‘cuida’ altres clients?
Sí, per exemple, una jugadora de 10 anys que juga a l’RCD Espa-nyol i un jove de 17 que també va estar al club blanc-i-blau. I alhora, persones conegudes d’alt rendiment i col·laboro en un centre de tennis bastant important.

Quines millores denoten els futbolistes?
El futbol cada cop tracta més el tema emocional. Per assolir la concentració òptima es pot arribar a trigar un màxim de 5 minuts i perdre-la són 10 segons o menys, per tant, a través d’aquestes tècniques reduïm el nivell d’estrès i oferim una nova eina. Si no estàs bé emocionalment no vas enlloc.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts