Francesc Muñoz

“Cal fer que la gent apreciï el territori únic d'Andorra”

Dirigeix el Workshop de paisatge en espais industrials a Andorra. És el creador del concepte ‘urbanalització’, que defineix la construcció urbanística banal i repetitiva, i fa anys que treballa el cas andorrà amb els seus alumnes.

“Cal fer que la gent apreciï el territori únic d'Andorra”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quines especificitats té el paisatge industrial andorrà?

Tens un paisatge natural d'excel·lència, i les activitats humanes que s’hi han anat realitzant no sempre han aconseguit un diàleg interessant amb aquest. El paisatge industrial ignora els valors del natural i s’hi col·loca com es podria col·locar en un altre lloc.

Què proposeu per millorar-ho?

Pensem que sent una mica més atents a com posem les coses al territori, podríem aprofitar aquest valor d’excel·lència natural, llavors dos mons que estan una mica separats podrien interactuar molt més i enriquir-se mútuament.

Per què van triar Andorra?

Per a nosaltres és com un laboratori. Els laboratoris han de ser, per definició, territoris acotats i que tinguin molta diversitat. Andorra té una gran multiplicitat de paisatges en un territori molt manejable: paisatges comercials, turístics, naturals, industrials, d’infraestructures, urbans. Volem que els estudiants aprenguin, entenguin i sàpiguen projectar el paisatge en aquests escenaris.

Quins reptes proposa el país?

El primer és oblidar la idea que el paisatge industrial ha de ser lleig. El segon ha estat entendre que hi ha més d’un paisatge industrial, que no hi ha un criteri paisatgístic. Hi ha quatre tipologies molt diferents, i les actuacions que s’han de fer són diferents a totes. Hem treballat sobre vint àrees industrials i farem projectes de millora sobre algunes d’elles.

Aplicaran aquests projectes?

Nosaltres farem propostes. Són projectes d’intervenció que fins i tot poden inspirar noves normatives. Donarem consells i recomanacions sobre com fer les àrees industrials futures de manera que permetin que tots aquests valors del paisatge siguin evidents.

Què implica que aquests espais estiguin prop de zones urbanes habitades?

És un factor molt interessant. El gran problema dels paisatges industrials és que els veu molta gent i no comuniquen res. De manera que ningú se’ls fa seus. Condemnem la població a confrontar-se amb un paisatge que no li està dient res. El fet que siguin prop de les àrees urbanes és un avantatge perquè ens obliga a integrar-los millor.

Com ha d’evolucionar el paisatge urbà a Andorra?

S’ha de treballar per a potenciar les diferències que té Andorra amb la resta de ciutats. Un carrer comercial és igual aquí, a Viena, a Londres o a Berlín. Però si desplaces la mirada, tens munta-nyes, rius, boscos, espais que no es troben enlloc més. És fer visibles els valors latents d’aquests espais i fer-los sortir a la superfície. Cal fer que la gent apreciï el territori únic d’Andorra.

tracking