Xavier Torres

“Els estalvis en un compte corrent se'ls menja la inflació”

Gestiona el fons Mora Iberian triant personalment les companyies on invertir. La prestigiosa revista ‘Morning Star’, que elabora cada any un rànquing que classifica 90 fons de renda variable espanyola, ha col·locat el de Torres en el tercer lloc.

“Els estalvis en un compte corrent se'ls menja la inflació”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com és el seu fons?

És un club d’inversors que té com a objectiu obtenir rendibilitat. És un fons de renda variable que inverteix a Espanya i Portugal. És anar coneixent les companyies i anar invertint en funció de l’objectiu, que és tenir un rendiment a llarg termini. Tot­hom participa en la inversió i tant guanya el que inverteix 1.000 euros com el que n’inverteix un milió. És igual per a tots. Aquí la qüestió és en creure’s el gestor i estar un temps llarg invertint.

Una persona que pugui estalviar poc pot invertir en el fons?

Sí, és clar. De fet és recomanable. El millor actiu per als estalvis és la renda variable. En 10 anys la renda variable ha donat una mitjana del 8% al 9%. L’objectiu és anant reinvertint i fer aportacions mensuals i trimestrals.

Cal tenir un capital mínim per començar?

No, pots començar fent una aportació i vas afegint. No cal tenir un mínim d’un milió d’euros.

La gent, després de la crisi, confia en aquests fons?

Després de la crisi econòmica els tipus d’interès s’han quedat a zero o són negatius. L’estalviador perd poder adquisitiu cada any. Els estalvis en un compte corrent se’ls menja la inflació. L’instrument guanyador és el fons d’inversió, perquè els dipòsits no et donen res.

Què vol dir que vostè fa un fons d’autor fet a Andorra?

Els fons d’inversió es poden dividir entre els de gestió activa i els de gestió passiva que seria, per exemple, agafar l’IBEX-35 i replicar les companyies. La meva gestió es basa a buscar companyies que estan infravalorades, anar-les a veure, analitzar-les i treure’n la valoració.

És un risc?

Ho faig amb un marge de seguretat, és a dir, que si jo valoro una companyia i em surt que està a 14 euros i a la borsa està a 12, per a mi és un marge suficient per comprar la companyia. És una manera de gestionar que a mitjà termini dona millor resultat que invertir en un índex com l’IBEX-35. I és per això que els participants en el fons paguen una comissió, perquè saben que tu ho intentaràs fer molt millor que el mercat.

Quina és la filosofia del fons?

La filosofia és anar invertint i creure’t les companyies. No t’has de deixar influenciar, per exemple, per què passarà després de l’1 d’octubre o per la situació de Corea del Nord.

El fons que gestiona és al tercer lloc, segons ‘Morning Star’.

Està molt bé aquesta posició i més en un any molt complicat. Són tres anys ben posicionat.

És habitual a Andorra aquest tipus de fons d’autor?

A Andorra només una altra entitat oferix un fons d’autor, però qui el gestiona està fora del Principat.

tracking