El poble que va anar cap al marM. P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Recorrent la serpentejant carretera que segueix la costa guipuscoana i a mig camí entre Bilbao i Donosti es pot arribar a un petit poble que destaca per la bellesa del seu paisatge: Deba. De fet, l’espectacularitat de l’espai ja es pot admirar abans d’entrar al nucli, des d’un mirador a peu de carretera on es poden intuir els penya-segats del geoparc de la costa basca, 13 quilòmetres de riquesa geològica que s’estenen entre Mu­triku, Deba i Zumaia.

El poble es troba a la desembocadura del riu Deba i es va crear, justament, quan els veïns de l’antic Monreal van traslladar-se l’any 1343 per intentar guanyar-se la vida amb la pesca i el comerç. La història, diu, però, que mai van aconseguir ser un port important, així que l’activitat es va redirigir cap al turisme. La bar­reja de platja i muntanya ha estat exitosa i és difícil passejar-se pel poble sense trobar visitants que hi busquin tots els seus atractius.

Com sempre, el millor és deixar el cotxe i recórrer el poble a peu. Seguint la ria de seguida s’ar­riba a la gran platja Santiago. Amb 420 metres de longitud, sor­ra fina i onatge fort és una de les més populars i buscades pels amants del surf, el piragüisme i el windsurf. Fer un tomb per la costa és relaxant, i el passeig que hi ha al costat de la platja permet contemplar alhora, tot de cases que segueixen la típica arquitectura basca però en aquesta ocasió arran de mar. Si la marea és baixa, fins i tot, es pot fer a peu el camí fins a la platja del costat, Lapari. I dibuixant el camí a la inversa, al costat de la carretera, arribem al mercat, un altre edifici singular del poble.

I just davant, creuant la carretera, et pots endinsar cap als carrerons del poble, no gaire gran i de fàcil visita. Al cor del nucli històric hi ha l’església de Santa Maria, que ha estat considerada Monument Nacional i una de les joies de l’estil gòtic basc. La visita es pot arrodonir a la plaça del Furs, presidida per l’ajuntament, adornat amb els escuts de Guipúscoa, Espanya i Deba. Allí també s’hi concentren la majoria de bars del poble. Bon lloc, doncs, per fer parada i gaudir d’uns pintxos i un xacolí.

RECOMANEM

La portalada de l’església de Santa Maria és espectacular. Construïda al segle XV i policromada al XVII. Hi ha les figures dels dotze apòstols i 38 figures d’àngels, verges i màrtirs.

tracking