Empedrado (ciutat vella de l'Havana)

Ritme cubà a la Bodeguita

Ritme cubà a la Bodeguita

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Existeix una Havana d’avingudes amples i edificis alts. Però el viatger es deixa portar amb facilitat, i fa bé, a través dels carrers empedrats i les veus diverses de la vella Havana, on a qualsevol racó es pot escoltar el so cubà. Als carrers que uneixen Mercaderes, Empedrado i Obispo, declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1982, hi ha una barreja d’estils arquitectònics, testimoni de l’època colonial i del pas d’espanyols, francesos, britànics i nord-americans. Una de les artèries és justament el carrer Empedrado, que corre d’oest a est, des de la plaça de la Catedral i el carrer Tacón fins al carrer Montserrate. Una via cèntrica on, com a tota la vella Havana, el present respira encara passat, mentre s’obre de braços a poc a poc als nous temps encara amb una tímida petjada de la globalització.

El carrer és ple de vida, de gent que entra i surt de casa o que fa vida a fora, però també de turistes que busquen un dels racons més coneguts del nucli antic de la capital: la Bodeguita del Medio, un restaurant que és en realitat un tros d’història de la ciutat de l’Havana. A l’interior del petit local s’hi poden trobar firmes insòlites, com la d’Errol Flynn o Salvador Allende. I qualsevol cubà amb qui es topi explicarà al viatger que Ernest Hemingway, un dels escriptors més importants del segle XX, va immortalitzar en anglès en una de les parets: “My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita”, una frase que encara es llegeix i de la qual el viatger es veurà segurament empès a prendre nota.

La seva gent i la música que s’hi toca a totes hores és, però, el veritable actiu no només de la famosa bodegueta, sinó de tot el carrer i la resta de l’Havana Vella. Els ritmes cubans donen la benvinguda al visitant i el conviden a gaudir de l’autèntica Havana.

Aquell que acabi de recórrer el carrer Empedrado caminarà entre els colors d’un carrer amb els balcons plens de plantes, roba penjada de les finestres i cases colonials amb centenars d’històries. I qui torni enrere o es pari un moment a l’inici del carrer podrà asseure’s a la plaça de la Catedral i contemplar el singular temple d’estil barroc.

RECOMANEM

El Malecón

El lloc més popular de l’Havana és el Malecón, una avinguda costera de set quilòmetres, punt de trobada i símbol del que es coneix com l’Havana moderna.

tracking