L'aigua entre les roquesMarc Basco

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Beseit (o Beceite) és una localitat de Terol que tot just arriba als 600 habitants durant l’hivern, però que queda totalment transformada a l’estiu (realment des de Setmana Santa) quan multiplica la seva població amb els diferents allotjaments turístics o segones residències. De fet, en més d’una ocasió la guàrdia civil ha hagut de tallar el trànsit de vehicles pel col·lapse que s’hi produïa, sobretot la segona quinzena de l’agost.

Del poble destaquen les seves costes, les cases antigues al centre i la gran quantitat de roques que s’hi veuen, tant dintre com per l’entorn. De fet, als naturals de Beseit se’ls coneix com a roquerols. També sobta la quantitat d’indústries, en el seu moment dedicades al paper, que s’hi poden observar i que ara ja estan en desús, o en algun cas convertides en galeria d’art.

Però més enllà del poble en si, el que realment destaca és el seu meravellós entorn paisatgístic format per aigua. Dintre de la vila hi ha la font de la Rabosa, una petita bassa amb cascada ideal per remullar-se una estona o saltar des d’alguna de les pedres que l’envolten.

Ja fora del nucli urbà podem trobar les joies de la corona del patrimoni de Beseit. El més allunyat és el Parrissal, que segueix el curs del riu Matarranya fins al seu naixement, al massís dels Ports. Seguint el descens del riu, s’arriba a l’Assut, una piscina natural amb l’aigua del riu condicionada durant els últims anys amb escales, zona de platja i fins i tot un xiringuito.

A l’altre vessant del poble hi ha la Pesquera (a la foto), un conjunt d’uns quinze tolls de diferents mides i estructures que el riu Ulldemó ha fet amb el pas del temps, però amb un denominador comú, les roques. El paisatge és ideal per passar-hi tot el dia i portar menjar de casa, però s’ha d’anar amb compte amb la massificació. Si es vol anar a la Pesquera a gaudir de la jornada no es pot deixar per a gaire tard, perquè l’accés de cotxes està limitat i en temporada alta s’omple ràpidament. S’hi pot arribar en cotxe –s’han de pagar vuit euros per aparcar que serveixen per conservar l’entorn– o també a peu o en bicicleta –amb accés gratuït–.

Recomanem

Ermita de sant Miquel

A 17 quilòmetres de Beseit es troba l’ermita de sant Miquel de la Portellada, on es pot gaudir de les vistes d’aquest petit poble i d’altres de la comarca.

tracking