José Rodríguez

“M'han volgut comprar les maquetes, però no les venc”

Inquiet i amb una idea sempre a punt. 75 anys. Des que tenia nou anys que fa maquetes. Assegura que no hi ha res que sigui difícil. El seu proper repte és l’església de Canòlich.

José RodríguezXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

D'on li ve l’afició?

Ui! Això des que tenia nou anys. Vivia a Andalusia, al poble, i el meu pare era paleta. Jo ja feia maquetes amb fusta i coses per al pessebre.

Quantes maquetes ha fet fins ara? Són tot esglésies?

De grans potser en tinc unes 30. Faig de tot. He fet esglésies i també cases de pagès. Faig de tot, soc un manetes!

Què li aporta?

No hi guanyo diners, però és la meva il·lusió. Molta gent em pregunta a veure si em paguen per fer-ho, però no. Ho faig perquè m’agrada. Després la gent em diu que estan molt bé i jo amb això gaudeixo. Molts m’han donat l’enhorabona i he gaudit més amb això que no pas si em donen 3.000 euros. Alguns me n’han volgut comprar, però no les venc.

No pot estar sense fer res.

No, no puc parar quiet, sempre he de fer alguna cosa. A vegades la meva dona em diu: no vols sopar? I estic quiet, però pensant com serà la maqueta i com de maca quedarà.

Ho fa sol?

El meu fill també m’ajuda. També és inquiet i és un artista. Només hi posem les mans el meu fill i jo.

Li fa il·lusió que al seu fill també li agradi fer maquetes?

Sí, i li obro camí perquè un altre dia ho faci ell. Tot i que a vegades li rebutjo coses, soc dur i meti­culós!

Com sap les mides?

Ho faig a escala, però ho tinc tot al cap. No prenc mides ni res, ho calculo. El meu fill a vegades fa fotos, però jo ho faig tot sense mòbil. Les fotos que tinc són de quan estan acabades.

Quantes hores passa per fer una maqueta?

L’última, la de l’església de Sant Julià, he trigat tres mesos. Vaig començar a mitjan gener i la vaig acabar al març. M’hi dedico els caps de setmana i alguna estona, si tinc temps, a les nits.

Quina és la més difícil que ha fet?

No trobo res difícil! L’altre dia li vaig proposar al meu fill de fer la Sagrada Família. Crec que és fàcil fer-la. Avui hi ha molts materials diferents i agafes un tubs de plàstic, els escalfes i els modeles de la manera que vols. Llavors els pots forrar de pedra o el que vulguis.

Té algun projecte al pensament?

Estic fent l’església de Canòlich però no tinc temps de fer res més. I he de decidir com la faig, hi ha gent que la vol blanca com era abans i altres que em diuen que la faci de pedra.

El santuari de Meritxell s’ha plantejat fer-lo?

Ho he pensat, però és molt modern. A mi m’agraden més les coses antigues. Tot i que també penso que és fàcil de fer, amb pedra i les arcades que té.

tracking