Josep Matas

“Els governs han de fomentar l'accés a la informació pública”

Commemoració del Dia mundial dels arxius. Expert arxivístic, el lletrat català impartirà avui (vestíbul del Consell General, 19.30 hores) la xerrada ‘L’accés a la informació pública en la societat de la informació’.

“Els governs han de fomentar l'accés a la informació pública”J. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És vital l’accés a la informació pública.

Sí, en aquest moment i en el nostre context europeu és molt important aplicar les lleis de transparència. A Catalunya i a Espanya, i també a Andorra, anem molt més tard que altres veïns com els francesos, que tenen les lleis des de final dels anys setanta.

És negatiu aquest fet?

Sí, però també és una oportunitat. Les lleis de transparència es poden fer en un context molt diferent. En un moment molt intens de les noves tecnologies que t’ofereixen noves oportunitats.

Pot ser al 100% la transparència?

Hi ha punts en què la transparència no és possible perquè hi ha els drets de les persones, com el de la intimitat, comercials i interessos públics com la seguretat. Hi ha informació que es pot difondre i d’altra que s’ha de preservar.

Què s’ha de preservar?

Hi ha dos grups d’interessos que s’han de preservar. Per una banda, l’interès públic. La seguretat ciutadana obliga a preservar informació. D’instal·lacions públiques especialment sensibles com poden ser una depuradora o una incineradora de residus que hem de garantir que estiguin sempre funcionant i els plànols val la pena protegir-los.

I per l’altra banda?

Seria tota aquesta informació que afecta persones privades que està en mans de l’administració com, per exemple, els historials mèdics, socials i les dades personals. També hi hauria el secret comercial i industrial de la informació que les empreses presenten quan opten a un concurs públic.

Aquí hi ha un dilema entre transparència i preservació?

S’ha de fer molt bé, perquè si pesa massa aquesta preservació se’n va en norris la transparència.

Com s’ha de difondre aquesta informació pública?

Hi ha dues maneres. Una és la que es diu publicitat activa: la informació que sabem que té molta importància i que s’ha de posar en obert. Ara és molt fàcil perquè podem penjar-la a internet. Això ha d’anar acompanyat de posar a disposició de la ciutadania uns canals molt àgils de resposta ràpida per quan algú et demana el que no es pot trobar en obert.

El ciutadà sap que té aquest dret d’accedir a la informació?

Al ciutadà li falta molta pràctica. Els governs han de fomentar l’accés a la informació pública, han de fer molta publicitat i han de fer visible a les webs que hi ha aquesta informació i aquest concepte de transparència.

Són importants les associacions.

Molt. A les associacions se’ls ha de facilitar l’accés a la informació pública perquè són representatives d’interessos col·lectius. I a l’administració li interessa tenir aquests interlocutors.

tracking